Home / Politica si... / Conflict / Putin acuză Statele Unite că vor să ”remodeleze lumea”

Putin acuză Statele Unite că vor să ”remodeleze lumea”

0-729a6Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat vineri Statele Unite că pune în pericol securitatea globală prin impunerea unui ,,dicatat unilateral’’ și că încearcă să ,,remodeleze întreaga lume’’ după propriile interese. De asemenea, Putin a negat afirmațiile conform cărora ar încearca să refacă imperiul sovietic în detrimentul vecinilor săi și a catalogat acuzațiile ca fiind nefondate. În urma acestei diatribe, Putin a arătat distanțarea sa față de vest, relatează Reuters.

Din 2012, de când s-a întors la Kremlin ca președinte, Putin și-a intensificat retorica împotriva occidentului. Discursul său, care a amintit de evenimentele Războiului Rece a fost unul dintre cele mai ostile îndreptate vreodată către vest. Discursul a avut și rolul de a le arăta votanților că va înfrunta Occidentul apărându-le interesele.

Putin a făcut declarațiile la întâlnirea anuală a Clubului Valdai, un cadru de discuții pe tema politicilor Rusiei. Președinele a respins acuzațiile legate de implicarea sa în criza din Ucraina și a răspuns cu aceeași monedă acuzând țările din vest că au sprijinit o lovitură de stat pentru a îndepărta în februarie un președinte pro-rus în loc să pornească un ,,dialog civilizat’’.

Putin a considerat sancțiunile din partea Statelor Unite și ale Uniunii Europene ca fiind o greșeală precizând că ,,Rusia nu depinde de nimeni și de nimic’’. Când a venit vorba despre economia țării, el a încercat să dea vina pe problemele globale, pe sancțiuni și pe prețul petrolului.

Nu în ultimul rând, armistițiul de încetare a focului care a intrat în vigoare în Ucraina de pe 5 septembrie continuă să fie încălcat. Occidentul acuză Rusia că trimite în continuare trupe și armament în zonă, în timp ce Moscova neagă toate aceste afirmații.

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *