Home / GeopoliticALL / Europa / Vladimir Putin: “Rusia este busola morala a lumii”

Vladimir Putin: “Rusia este busola morala a lumii”

Russia's President Vladimir Putin gestures as he walks in before making his annual state of the nation address at the Kremlin in MoscowPresedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi in cadrul discursului anual despre starea natiunii, la Kremlin, ca tara sa nu aspira sa devina “o superputere”. Mai mult, Putin a incercat sa proiecteze asupra Rusiei rolul de arbitru moral al lumii, criticand valorile netraditionale ale Americii si influenta sa in lume, precizeaza The Telegraph.

“Noi nu incalcam interesele altora, nu ne impunem patronajul asupra nimanui si nu incercam sa invatam pe nimeni cum sa traiasca”, a declarat Putin aparand valorile din ce in ce mai conservatoare ale guvernului sau, decretand nevoia unei “revizuiri a normelor moralitatii” in Vest si oriunde altundeva. “Distrugerea valorilor traditionale nu numai ca presupune consecinte negative pentru societate, dar este de asemenea, in mod inerent, anti-democratica deoarece se bazeaza pe o notiune abstracta si functioneaza contrar vointei poporului”, a mai adaugat Putin.

In speechul televizat, cu o durata de 70 de minute, Putin a precizat faptul ca valorile familiei traditionale reprezinta un bastion impotriva “asa numitei tolerante – fara gen si nefertila.” Critici ai speechului au punctat rapid faptul ca Rusia post-sovietica a inregistrat un declin daunator al natalitatii, numarandu-se printre cele mai scazute rate inregistrate de o natiune dezvoltata.

Desi nu s-a facut un apel la scara larga de a elimina primarii locali, speechul lui Putin a parut ca semnaleaza un impuls impotriva dominatiei oligarhilor asupra economiei. Liderul rus a criticat raspandirea companiilor off-shore in economie, sustinand ca utilizarea acestora ar impiedica dezvoltarea economica. Jumatate din cei 50 de miliarde de dolari pe care companiile din Rusia ii investesc anual in strainatate, sunt trimisi catre jurisdictii off-shore, un fapt pe care Putin il descrie ca “transferul capitalurilor ce ar trebui sa fie in lucru in Rusia”. “Vreti sa aveti off-shore-uri? In regula. Vreti sa aveti beneficii, suport si sa faceti un profit, operand in Rusia? Atunci inregistrati-va in jurisdictia rusa.”

Cu toate acestea, Alexei Kudrin, ministru al finantelor in Rusia pana in 2011 si un foarte respectat tehnocrat, sustine ca guvernul este incapabil de a face reforme semnificative. “Propunerile presedintelui de reactivare a economiei reprezinta un raspuns tactic pentru problema. Avem nevoie , insa, de un plan strategic pentru a scapa de stagnare.”

In anul 2013, liderul rus a avut parte de succese notabile in politica externa, incheind un acord cu SUA cu privire la armele chimice din Siria si contribuind la fortarea Iranului la masa negocierilor nucleare. Intern, insa, regimul sau pare din ce in ce mai fragil.

Putin a readus la viata amenintarile Kremlinului la adresa planurilor americane pentru scuturile anti-racheta si pericolele de a reduce la nimic echilibrul strategic de dupa Razboiul Rece. “Nimeni n-ar trebui sa aiba impresia ca poate sa obtina superioritate militara asupra Rusiei. Nu vom permite niciodata sa se intample ascest lucru. Rusia va raspunde tuturor acestor provocari, politic si militar.”, a declarat acesta.

Despre Andreea-Ioana Păpurică

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *