Home / GeopoliticALL / Europa / Premierul Erdogan, primul oficial din Turcia care prezintă scuze Armeniei pentru genocidul din 1915

Premierul Erdogan, primul oficial din Turcia care prezintă scuze Armeniei pentru genocidul din 1915

Recep Tayyip Erdogan, şeful executivului de la Ankara, a prezentat condoleanţe familiilor victimelor masacrelor din timpul Primului Război Mondial, fiind prima oficialitate din Turcia care a realizat acest gest, scrie The Guardian.

“Incidentele din timpul primului război mondial reprezintă durerea noastră comună”, a declarat Erdogan într-o adresare oficială tradusă în nouă limbi, printre care şi limba armeană. Această declaraţie a reprezentat prima instanţă în care un limbaj apologetic a fost folosit de către un oficial turc la adresa evenimentelor din 1915. Interpretarea acestor evenimente rămâne încă una controversată.

Armenia doreşte ca Turcia să recunoască moartea celor 1,5 milioane de armeni ca genocid, iar Turcia recunoaşte moartea a aproximatix cinci sute de mii de armeni, ca urmare a luptelor şi foametei. Erdogan a mai declarat următoarele: “Experienţele având consecinţe inumane, cum ar fi relocarea, nu ar trebui să prevină turcii şi armenii în a avea atitutidni umane unii faţă de alţii.”

Cu toate acestea, declaraţiile lui Erdogan au fost criticate de către organizaţia Comitetul Naţional Armean din America, drept afirmaţii “cinice şi lipsite de compasiune” şi ca fiind o încercare de denaturare a faptelor istorice.

Despre Traian Ionescu

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *