Home / Politica si... / Alegeri / Presedintele Nicolas Maduro isi extinde puterile in Venezuela

Presedintele Nicolas Maduro isi extinde puterile in Venezuela

Nicolas_Maduro-05-2013Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, va putea conduce tara prin decrete ce vor fi adoptate fara consultarea Parlamentului, dupa ce puterea legislativa de la Caracas a hotarat sa acorde, pentru un an, puteri sporite sefului statului, anunta agentia Associated Press, citata de The Guardian.

Dupa votul din Parlament, presedintele Adunarii Nationale, Diosdado Cabello, a condus un mars format din peste 2000 de sustinatori ai lui Maduro spre palatul prezidential. Acolo, adresandu-se multimii, Nicolas Maduro si-a reiterat angajamentul de a folosi puterile extinse de care se bucura acum, pentru a mentine preturile scazute in sectorul industrial si a limita marjele de profit la 30%. De asemenea, el a promis ca incepand de anul viitor va lua masuri dure impotriva coruptiei. „M-au subestimat. Dar ce ati vazut este nimic in comparatie cu ceea ce vom face”, a declarat Maduro in fata sustinatorilor sai, citat de The Guardian.

Votul nu a fost insa lipsit de controverse. O deputata a fost demisa ca urmare a unor acuzatii de coruptie, fiind inlocuita de un parlamentar care a adus cel de-al 99-lea vot, fara de care legea prin care presedintele primeste prerogative speciale nu putea fi adoptata.

Criticat de opozitie pentru ”maneva” prin care a reusit sa obtina voturile necesare, Maduro trebuie sa faca fata si unei scaderi a popularitatii sale, in conditiile in care tara traverseaza o perioada de penurie a produselor de baza si se confrunta cu o inflatie galopanta, de 54%.

Conducerea tarii prin decrete nu este o tactica straina poporului venezuelean. Predecesorul si mentorul lui Maduro, cunoscutul Hogo Chavez, a recurs de patru ori la aceasta metoda, promulgand astfel zeci de legi prin care controlul statului asupra economiei a ajuns la cote extreme.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *