Home / Politica si... / Afaceri / Preşedintele Băncii Mondiale numeşte corupţia “duşmanul numărul unu”

Preşedintele Băncii Mondiale numeşte corupţia “duşmanul numărul unu”

201204161914-1_amerikaan-jim-yong-kim-nieuwe-voorzitter-wereldbank

Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a caracterizat corupţia drept “ciuma lumii aflate în dezvoltare”, îndemnând la o luptă totală împotriva acestui fenomen, relatează Reuters.

Declaraţia este considerată una îndrăzneaţă şi pe alocuri riscantă, în contextul în care până acum Banca Mondială a refuzat să faco orice declaraţie pe tema corupţiei. Totodată, Jim Yong Kim a subliniat că nu doreşte să se implice în vreun fel în politică, anunţând că BM are de gând să angajeze mai mulţi experţi pe teme juridice şi politice.

În timpul unui interviu recent acordat, Kim a declarat : „Orice dolar pe care un oficial corupt sau un om de afaceri corupt îl bagă în buzunar este un dolar furat de la o femeie gravidă ce are nevoie de îngrijire medicală. Într-o lume în curs de dezvoltare, corupția este inamicul numărul 1”.

Această declarație dovedește că organizația s-a schimbat enorm din anii ’90, când orice discuție despre corupție era tabu. Ministrul de Finanțe al Filipinelor, Cesar Purisima, a adus în discuție subiectul acesta într-un discurs în care a asemănat corupția cu un „cancer” pe care țările trebuie să încerce să îl înlăture.

Banca Mondială a înființat un nou departament administrativ, unul din cele 14 „practici globale” pe care Kim le-a pregătit pentru a permite băncii să ofere o mai bună consiliere țărilor cu care lucrează. Aceasta dispune de asemenea de expertiză și în alte domenii precum agricultură, educație și comerț.

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *