Home / Politica si... / Conflict / Presedintele Afganistanului amana semnarea pactului cu americanii

Presedintele Afganistanului amana semnarea pactului cu americanii

medium_harta-steag-afganistanIntr-o intalnire cu consilierul pe probleme de securitate al SUA, Susan Rice, presedintele afgan Halman Karzai a refuzat sa semneze un pact pe probleme de securitate care ar permite ca mii de soldati americani să ramană în Afganistan după ce trupele combatante se retrag în 2014, informeaza The Guardian.

Delegatii Loya Jirga – adunarea liderilor triburilor din Afganistan –  au decis semnarea cat mai rapida a tratatului, potrivit vicepresedintelui acestui for, Fasl Karim Aimak. Presiuni exista si din partea Washingtonului care insista pentru semnarea aordului pana la sfarsitul acestui an, in caz contrar amenintand cu retragerea trupelor americane.

Presedintele afgan doreste insa sa paseze aceasta responsabilitate succesorului sau, care va fi ales anul viitor. Hamid Karzai a cerut asigurari de la reprezentantul SUA ca trupele sale nu vor descinde peste cetatenii afgani.

De asemenea, acesta a insistat pentru implicarea americanilor in negocierile cu talibanii si ca vor veghea asupra bunei desfasurari a alegerilor din 2014. Susan Rice a declarat ca nu crede ca o astfel de amanare este benefica pentru nici una dintre parti: SUA si NATO nu pot planifica prezenta militara post-2014, iar afganii nu ar detine nici o certitudine.

Despre Marina Isabela Pirnea

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *