Home / GeopoliticALL / Europa / Autoritățile occidentale, în alertă din cauza unui specialist saudit în explozibili

Autoritățile occidentale, în alertă din cauza unui specialist saudit în explozibili

al_asiriAeroporturile europene și britanice au decis să sporească măsurile de securitate din cauza amenințărilor provocate de specialistul în explozibil al Al-Qaida , Ibrahim Hassan al-Asiri. Potrivit experților în domeniu, acesta a început să colaboreze cu gruparea insurgentă SIIL (Statul Islamic în Irak și Levant) având ca ținte aeronave care zboară pe rute din Occident, informează The Guardian.

Serviciile secrete au depistat o legătură între Asiri și două grupări din Siria și Irak, Frontul al-Nusra și SIIL. Autoritățile sunt îngrijorate că aceștia s-ar putea folosi de susținători ai jihadului ce dețin pașapoarte europene și americane.

Ibrahim Hassan al-Asiri, chimist de origine saudită ce a devenit specilist în realizarea bombelor, se află de mai mulți ani printre cei mai căutați suspecți de către autoritățile americane, fiind considerat responsabil de o serie de încercări ale unor atentate de a doborî aeronave transatlantice. Acesta este renumit pentru imaginația bogată pe care o are în crearea și dispunerea explozibilului, fiind cunoscut drept  “bombardierul lenjeriei”.

Asiri, în vârstă de 32 de ani , s-a născut în Riyadh și a crescut în apropiere de granița dintre Arabia Saudită și  Yemen. A studiat chimia la Universitatea din Riyadh și a luptat în Irak. A supraviețuit câtorva încercări de asasinare, în Yemen, ultima fiind în aprilie în urma unui atac cu drone. S-a raportat că ar fi fost ucis, însă acesta a revenit în atenția autorităților.

Asiri s-a dovedit a fi mai mult decât inventiv, dar până acum operațiunile sale au eșuat. În decembrie 2009 acesta a încercat să detoneze o bombă pe durata unui zbor între Europa și Detroit, explozibilul fiind ascuns în lenjeria intimă a unui nigerian. Într-o altă tentativă similară, britanicii au descoperit explozibil în cartușele pentru imprimante dintr-un colet, în 2010. Unele dintre tentativele atribuite lui par a ține de domeniul fanteziei, fiind bănuit că ar implanta explozibil prin intervenții chirurgicale, în cazul atentatelor sinucigașe. Unul dintre cele mai atroce atacul a avut loc în Arabia Saudită, în 2009, când fratele său mai mic a murit într-un atentat după ce detonat o bombă care fusese implantată chirurgical sau ascunsă în rectul atacatorului.

Specialiștii serviciilor secrete americane avertizează autoritățile cu privire la existența unor dispozitive  explozive creative, ce nu pot fi detectate. Politicieni precum David Cameron au declarat că “siguranța pasagerilor este pe primul plan, așa că măsurile de siguranță din aeroprturi vor fi permanente”. Acesta a mai declarat pentru BBC : “Am luat aceste decizii privind cu atenție dovezile și cooperând cu partenerii noștri. Am discutat deja cu americanii despre această problemă și am stabilit împreună luarea unor precauții extra și realizarea unor extra verificări”.

Secretarul Departamentului de Securitate Național de Securitate al SUA, Jeh Johnson, a afirmat că “informații legate de industria aerospațială au fost împărtășite aliaților noștri din străinătate pentru a se spori securitatea aeroporturilor europene”. Toate acestea sunt determinate de alianța creată între operativele al-Qaida din Siria și Yemen pentru dezvoltarea bombelor ce pot fi ascunse în avioane.

Un alt motiv de îngrijorare pentru agențiile secrete din SUA, Marea Britanie, dar și din alte state europene, îl constituie pericolul reprezentat de sporirea numărului de tineri suporteri ai Jihadului, proveniți din America și Europa, care s-au alăturat mișcărilor teroriste din Siria și Irak, pe fondul apelurilor liderilor teroriști care lansează clipuri video postate online pentru a chema la atacuri împotriva Statelor Unite ale Americii.
 

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *