Home / Politica si... / Afaceri / Polonia se așteaptă la compromisuri din partea Uniunii Europeane după ce a blocat adoptarea bugetului multianual

Polonia se așteaptă la compromisuri din partea Uniunii Europeane după ce a blocat adoptarea bugetului multianual

Polonia se așteaptă ca Uniunea Europeană să vină cu propuneri suplimentare pentru a ieși din impasul generat de blocarea bugetului multianual de 1.8 trilioane de euro, conform purtătorului de cuvânt al guvernului polonez, raportează Reuters.

Polonia și Ungaria au votat împotriva adoptării bugetului multianual 2021-2027 și a fondului de redresare economică la întâlnirea de luni cu ambasadorii UE. Decizia a fost bazată pe cea mai recentă inițiativă a Parlamentului European de a condiționa primirea fondurilor europene de respectarea statului de drept. 

Guvernele de la Budapesta și Varșovia se opun vehement condiționării alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept, întrucât ambele se află sub investigație formală pentru nerespectarea independenței juridice, a presei libere și a instituțiilor non-guvernamentale. 

,,Ne așteptăm la propuneri care să fie în concordanță cu tratatele UE și, în al doilea rând, care să se alinieze cu deciziile Consiliului European din iulie, atunci când bugetul a fost discutat’’, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller. 

Una dintre propunerile Poloniei vizează introducerea unanimității atunci când se va decide retragerea fondurilor către un stat membru. Această măsură ar paraliza total mecanismul de retragere a fondurilor, lucru esențial pentru cele două guverne care consideră că o astfel de măsură ar submina suveranitatea națională.

Blocarea temporară a bugetului va determina, probabil, întârzieri în primirea fondurilor de redresare economică, necesare pentru toate statele membre în contextul recesiunii cauzate de pandemia Covid-19. Inițial, era estimat că fondurile vor fi distribuite începând cu mijlocul anului 2021.

,,Vorbim despre atât de mulți bani pe care statele membre îi așteaptă și de care au nevoie, încât nu doar că avem nevoie de o soluție, ci avem nevoie de o soluție imediat’’ , a afirmat Heiko Mass, Ministrul de Externe al Germaniei, care deține președinția Consiliului UE. ,,Sunt sigur că vom reuși să ajungem la acest consens’’, a mai adăugat acesta.

Despre Anca-Maria Barbu

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …