Home / Politica si... / Criza / Presiune tot mai crescută asupra lui Ianukovici după ce opoziţia din Ucraina anunţă că vrea să reducă puterile preşedintelui

Presiune tot mai crescută asupra lui Ianukovici după ce opoziţia din Ucraina anunţă că vrea să reducă puterile preşedintelui

ukrainian-protesters

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, se confruntă cu nemulțumiri din partea populației legate de felul în care conduce țara și cu opozanții politici care cer o schimbare a constituției ce i-ar aduce o reducere drastică a prerogativelor, informează Reuters.

Vitaly Klitschko, fost boxer, actual politician, îl acuză pe actualul președinte de iresponsabilitate. Prin deciziile sale, acesta îndeamnă in mod indirect populația să ia măsuri drastice, precum revolte și mitinguri.

În ultimele șase luni, cel puțin șase civili au fost uciși în confruntările dintre protestanți și jandarmi. Acest lucru a iscat o serie de semne de exclamare din partea mai multor state occidentale, acestea atrăgând atenţia inclusiv asupra riscului izbucnirii unui viitor război civil dacă situația actuală nu este rezolvată cât mai curând.

Întregul conflict a pornit de la decizia președintelui de a refuza un acord comercial cu UE, dar în schimb a decis să accepte  un împrumut de 15 miliarde de dolari din partea Rusiei. Zeci de mii de ucraineni s-au revoltat împotriva deciziei, pe care o consideră ca o reîntoarcere la sânul Rusiei, lucru ce intră în contradicție cu viziunea pro europeană a unei părţi a populației.

Opozanții au cerut marți în parlament întoarcerea la o constituție anterioară, fapt ce l-ar lăsa pe Ianukovici fără abilitatea de a alege un prim ministru și alte puteri acordate de actuala constituție. De asemenea, aceștia au cerut eliberarea tuturor cetățenilor reținuți la protestele din ultima vreme.

Deși rămâne neclar ce opțiuni va alege preşedintele pentru a ieși din acest impas, se pare că acesta intenționează să participe deocamdată la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Soci. O vizită în Rusia i-ar oferi acestuia posibilitatea de a discuta cu președintele Rusiei pe această temă.

Un alt motiv pentru această vizită îl reprezintă zvonurile legate de faptul că Rusia nu intenționează să mai trimită o altă tranșă de bani, pe lângă cei 3 miliarde de dolari deja acordați, dacă noul guvern pe care Ianukovici trebuie să îl aleagă, încearcă să se îndepărteze de Rusia și să își îndrepte privirile înspre vest.

Deși oficialii UE au negat că ar fi dispuși să acorde vreun ajutor financiar Ucrainei, Departamentul de Stat al SUA a declarat că există o serie de discuții preliminare, iar dacă Ucraina alege un guvern tehnocrat, ar putea fi dispuși să acorde un fond de ajutorare.

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *