Home / Politica si... / Criza / Discuţii reluate privind programul nuclear al Iranului

Discuţii reluate privind programul nuclear al Iranului

Şase puteri mondiale au reluat discuțiile, într-o întâlnire diplomatică la Geneva, începută joi, pentru a convinge Teheranul să-și sisteze programul nuclear în schimbul a mai puține sancțiuni economice.

Agenția Reuters informează că implementarea acordului negociat în noiembrie a fost întreruptă de intervenția diplomatilor iranieni, după ce încă 19 companii și persoane juridice au fost puse pe lista neagră de către Stalete Unite. În urma dezbaterilor ținute timp de patru zile (9-12 decembrie) în Viena, există posibilitatea ca cele 7 țări participante, SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie, Germania și Iran, sa ajungă la un acord cu privire la sistarea programului nuclear de la Teheran.

Mai exact, în urma negocierilor se va decide când puterile occidentale vor diminua sancțiunile și numărul modificărilor realizate de Teheran în industria nucleară. Totusi, există păreri rezervate în privința acestui domeniu, mai ales din partea Occidentului, deoarece sancțiunile aplicate de SUA pentru aceasta lună ar putea îngreuna negocierile. SUA declară însă că noile acuzații vor doar să expună susținătorii dezvoltării industriale nucleare a Iranului și pentru a trece peste situația curentă.

Acordul nuclear are scopul de a opri dezvoltarea Iranului pentru o perioadă de 6 luni și pentru a câștiga timp în negocierea unei întelegeri după un deceniu de tratative.

La rândul său, Iranul a respins toate suspiciunile occidentale cu privire la dezvoltarea armamentului nuclear, declarând că cercetarile sunt realizate în scopuri pașnice. În urma negocierilor de la Bruselles, se dorește obținerea mijloacelor de revocare a sancțiunilor și respectarea restricțiilor nucleare, sub supravegherea Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, aparținând Națiunilor Unite. Obiectivul diplomaților este setat în a doua jumătate a lunii ianuarie, cel mai probabil în jurul datei de 20, când va fi ținută următoarea întâlire a oficialilor Uniunii Europene.

În acordul din noiembrie, Iranul a  consimțit reducerea prelucrării uraniului cu 20 la sută, procent ce afectează major potenţiala producție a unei bombe nucleare.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *