Home / GeopoliticALL / Africa / Nelson Mandela, simbolul luptei anti-apertheid din Africa de Sud, a incetat din viata la 95 de ani

Nelson Mandela, simbolul luptei anti-apertheid din Africa de Sud, a incetat din viata la 95 de ani

Nelson Mandela, primul presedinte de culoare din Africa de Sud, o figura emblematica a luptei impotriva Apertheidului din aceasta tara, a incetat din viata in noaptea de joi, la varsta de 95 de ani, a anuntat presedintele tarii, Jacob Zuma, citat de BBC.

Mai multe figuri importante din lumea politica si-au manifestat regretul pentru disparitia liderului miscarii anti-apertheid. Premierul britanic, David Cameron, a declarat ca „o mare lumina a acestei lumi s-a stins”, potrivit BBC. Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, i-a adus un omagiu unuia dintre principalii sai mentori in cariera sa politica. „Povestea vietii lui Nelson Mandela nu este cea a oamenilor care nu dau gres si a triumfului inevitabil. Este povestea unui om care a fost dispus sa-si riste viata pentru ceea ce a crezut si care a muncit din greu pentru a trai o viata care ar putea face din lumea aceasta un loc mai bun pentru noi toti”.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, in 1993, Mandela a fost unul dintre cei mai apreciati lideri politici ai lumii, in special dupa ce a condus miscarea de reconciliere sociala din Africa de Sud, in ciuda faptului ca a fost condamnat la 27 de ani de inchisoare pentru lupta sa anti-apertheid. Intre 1994 si 1999 a fost presedintele Africii de Sud, primul sef de stat de culoare al acestei tari, promovand in cei cinci ani de mandat politica de reconciliere intre comunitatea alba si negrii majoritari. Din 2004, dupa ce a decis sa se retraga din viata publica, a putut fi vazut rareori – ultima sa aparitie avand loc la inaugurarea Campionatului Mondial de Fotbal, care a avut loc in Africa de Sud, in 2010.

„Patria noastra a pierdut cel mai mare fiu al sau”, a declarat presedintele Zuma, in cadrul unui scurt discurs la postul public de televiziune sud-african. Nelson Mandela a incetat din viata la domiciliul sau din Johannesburg, dupa o lunga convalescenta provocata de o infectie pulmonara pentru care a fost tratat in ultimele luni de viata. Trupul neinsufletit al fostului presedinte al Africii de Sud va fi transportat in capitala Pretoria, urmand ca cel mai probabil sambata viitoare sa se organizaze funeralii de stat.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *