Home / Politica si... / Alegeri / Mariano Rajoy respinge organizarea referendumului privind independența Cataloniei

Mariano Rajoy respinge organizarea referendumului privind independența Cataloniei

Presidente_Mariano_RajoyPremierul spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, se opune cu vehemență organizării unui referendum privind independența Cataloniei, în condițiile în care președintele regiunii, Artur Mas, ar dori ca o consultare populară să aibă loc în luna noiembrie, informează Le Monde.

”Atâta vreme cât voi fi șeful Guvenului, niciun teritoriu spaniol nu va deveni independent. (…) Nu va fi nici independență în Catalonia, nici consultare”, a declarat Rajoy în cadrul unui interviu acordat televiziunii private spaniole, Antena 3. De asemenea, premierul a avertizat că va aplica legea în cazul în care în regiune se va organiza un referendum fără autorizația Madridului. 

O astfel de consultare populară, căreia i se opun și principalele grupuri parlamentare, conservatorii și socialiștii, ar putea avea drept consecință anularea statutului de comunitate autonomă al Cataloniei.

Liderul Guvernului din provincie, naționalistul Artur Mas, anunțase pe 12 decembrie că Parlamentul regional sprijină organizarea unui referendum privind independența Cataloniei, pe 9 noiembrie 2014. Cele două întrebări la care ar trebui să răspundă cetățenii ar fi: ”Vreți ca regiunea Catalonia să fie un stat? Da sau nu?”, iar dacă răspunsul este ”da”, ”Vreți ca acest stat să fie independent?”.

Catalonia, cu o populație de 7,5 milioane de locuitori, este una dintre cele mai bogate regiuni autonome ale Spaniei și are o puternică identitate culturală și lingvistică. Dorința catalanilor ca provincia lor să devină un stat de sine stătător a fost alimentată în mare parte de resentimentele împotriva Guvernului central apărute pe fondul crizei economice.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *