Home / Politica si... / Conflict / Comisariatul ONU pentru Refugiați: ”Siria este cea mai mare urgență umanitară a erei noastre!”

Comisariatul ONU pentru Refugiați: ”Siria este cea mai mare urgență umanitară a erei noastre!”

syrian refugeesPeste trei milioane de refugiați sirieni se află în taberele de refugiați din statele vecine conform Agenției pentru Refugiați a ONU, iar situația din Siria e departe de a fi rezolvată, informează Reuters.

UNHCR(United Nations High Commissioner for Refugees)  informează că „Siria constituie cea mai mare urgență umanitară a erei noastre, peste jumătate din populația siriană părăsind țara. Chiar și așa lumea ezită în a oferi ajutor și a asigura condiții pentru acești refugiați și pentru țările ce le oferă protecție”, a declarat comisarul UNHCR, Antonio Guterres.

Actrița Angelina Jolie, trimis special al UNHCR a declarat: ”Cei trei milioane de refugiați nu sunt doar un număr statistic. Ei reprezintă dovada eșecului colectiv de a opri războiul din Siria”.

O mare majoritate a refugiaților sirieni se află în statele vecine:  Liban-1,175,504 de refugiați, Turcia-832,508 de refugiați, Iordania-613,252 de refugiați, Irak -215,369 de refugiați, Egipt-  139,090 de refugiați. Aproximativ 6,5 milioane de persoane care și-au părăsit casele fugind din calea războiului se află încă pe teritoriul Siriei.

Peste 190.000 de sirieni au fost uciși în războiul civil ce durează de aproape trei ani. Grupurile de opoziție din Siria se confruntă cu forțele ce îl susțin pe președintele Bashar al-Assad din martie 2011 atunci când guvernul acestuia a acționat violent împotriva protestelor antiguvernamentale.

Situația s-a agravat în ultimele luni odată cu sporirea puterii Statului Islamic și cu acțiunile violente ale acestuia de pe teritoriul Irakului și Siriei.

Familiile ce sosesc în taberele pentru refugiați sunt epuizate și speriate, unii dintre ei fiind pe drum de aproape un an fugind dintr-un sat în celălalt pe teritoriul Siriei. Părăsirea statului sirian devine însă tot mai dificilă oamenii fiind nevoit să plătească bani grupurilor înarmate pentru a putea fugi din calea războiului.

Deputatul șef al ONU pentru acte umanitare, Kyung-wha Kang, a declarat că: „Statul Islamic duce violența la un nou nivel în ceea ce îi privește pe refugiații sirieni amenințând capacitățile ONU de a trimite ajutoare oamenilor ce încă se află în Siria”.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *