Home / GeopoliticALL / America Latina / Se întâmplă (doar) în Argentina: detalii despre o țară ”nebună”

Se întâmplă (doar) în Argentina: detalii despre o țară ”nebună”

În ultimele săptămâni, Argentina a revenit în atenția opiniei internaționale din cauza temerilor cauzate de o datorie de 1,3 miliarde $ pe care Buenos Aires trebuie să o plătească până pe 30 iulie unui grup de manageri ai unor fonduri de investiții. După ce a refuzat timp de mai mulți ani să plătească datoria, un tribunal din Statele Unite a stabilit recent termenul limită, care dacă nu va fi respectat ar putea conduce la intrarea în incapacitate de plată a Argentinei, o țară care încă face eforturi să uite criza economică din 2001. În ultima lună, argentinienii au fost distrași de la problemele naționale datorită parcursului naționalei de fotbal la Cupa Mondială, unde prezența în actul final a fost obținută pe 9 iulie, ziua națională a unui stat care a dat primul Papă non-european din istoria Bisericii Catolice, dar pentru care sportul-rege este o religie, iar vedeta Diego Armando Maradona este venerat de mulți cu aceeași intensitate precum sfinții catolici.

Argentina este însă și o țară aparte, unde se întâlnesc curiozități sau situații inedite. De la efectele psihologice ale crizelor economice, la o serie de 5 președinți în doar două săptămâni sau cultul oficial pentru o serie de personalități, Argentina este unul dintre locurile ”nebune” ale planetei, potrivit Business Insider. Publicația citată a extras câteva aspecte care confirmă cele afirmate:

Între 20 decembrie 2001 și 3 ianuarie 2002, Argentina a avut nu mai puțin de 5 președinți: Economia țării s-a prăbușit, iar Argentina a intrat în default după ce nu și-a mai putut plăti datoria de 13,2 miliarde $ către creditorii străini. Președintele Fernando de la Rua a demisionat pe 20 decembrie, iar Alfonso Rodriguez Saa a fost numit interimar pentru următoarele 3 luni. Acesta a demisionat însă pe 30 decembrie, iar puterea a fost preluată de liderul Senatului, Ramos Puerta. Acesta a demisionat la rândul său, din motive de sănătate, iar conform constituției, funcția de președinte a fost asumată de liderul Congresului, Eduardo Camano. Acesta a declinat însă preluarea mandatului, susținând că nu are suportul partidului Peronist de a rămâne în funcție, astfel că după alte două zile, Eduardo Duhalde a fost desemnat președinte interimar, care a rămas în funcție până la alegerile anticipate din mai 2003.

”La Fragata Libertad”, o ambarcațiune care servește drept vas-școală pentru marina argentiniană, a fost sechestrat timp de două săptămâni într-un port din Ghana, în 2013, la cererea lui Paul Singer, managerului unui fond de investiții. După ce Argentina a refuzat să-i plăteasca 1,4 miliarde $ în datorie suverană lui Singer și altor investitori, acesta a cerut autorităților de la Accra să sechestreze vasul.

După acest eveniment, președintele Cristina Fernandez de Kirchner folosește curse charter pentru ca aeronava prezidențială să nu fie sechestrată la sol. Ca urmare, pentru a efectua o vizită în Indonezia, președintele Argentinei a cheltuit 880.000$ pentru o cursă aeriană, potrivit Bloomberg.com.

De Anul Nou, astfel de păpuși uriașe (foto) sunt umflate pe străzile orașelor. Uneori, cartierele își închid străzile pentru circulație și le cer șoferilor care trec prin zonă să contribuie cu bani pentru achiziționarea păpușilor.

De asemenea, potrivit The Telgraph, Argentina este țara cu cei mai mulți psihiatri pe cap de locuitor din lume.

Un alt record pe care îl deține Argentina este reprezentat de cel mai larg drum din lume, Bulevardul 9 Iulie, care poartă numele zilei naționale, care marchează obținerea independenței, în 1816. Drumul are o lățime de circa un kilometru, iar construcția acestuia a început în 1937, chiar dacă proiectul datează din 1887. Lucrările au fost finalizate abia după 1980.

argentina_bulevard_9_iulie


Un aspect mai puțin plăcut legat de această țară este că, la un moment dat, o afacere înșelătoare a înflorit în târgurile de animale. Astfel, exemplare de dihori domesticiți, cărora li s-au administrat steroizi încă de la naștere, au fost vândute pe post de pudeli sau chihuahua cu sume de până la 150$ fiecare.

Pentru a vinde o mașină, însă, lucrurile nu sunt deloc complicate în Argentina. Dacă vrei să-ți scoți automobilul la vânzare, nu e nevoie să dai anunțuri în mica publicitate sau pe internet: e suficient să pui un bidon de plastic pe mașină și să scrii pe caroserie numărul tău de telefon.

Argentinienii se mândresc cu aspectul lor fizic, iar operațiile estetice sunt un obicei des întâlnit în această țară. Ca atare, cei mai puțin atrăgători simt nevoia să își exprime nemulțumirea. Potrivit BBC, în 2007, în timpul președinției mai puțin atrăgătorului Neston Kirchner, un oarecare Gonzalo Oalora a inițiat un protest inedit. Acesta a manifestat în fața palatului prezidențial cerându-i președintelui să promulge o lege prin care persoanele care arată bine să plătească o taxă suplimentară. ”Nu este corect ca cei mai frumoși să aibă parte de avantaje. Ei se bucură de o groază de concesiuni. Frumusețea este un avantaj natural și ar trebui taxată pentru a finanța compensațiile pentru cei mai urâți”, și-a motivat acesta demersul, care a susținut că președintele Kirchner îi este ”un camarad” pentru că ”am avut parte de copilării similare. Și el avea ochelari cu lentile groase și semne distinctive. Și de el se râdea când era tânăr”, a explicat Oalora.

Revenind la aspectele politice, Argentina nu pare a fi una dintre țările de încredere pentru partenerii străini. Aceasta și pentru că guvernul oferă date statistice înșelătoare privind economia, în special în privința inflației. Statisticienii independenți au estimat că rata anuală a inflației se află la circa 25-30%, cu mult peste datele oficiale de la Buenos Aires, fapt care a atras inclusiv critici dure din partea președintei Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde.

Cu toate acestea, politicienii rămân figuri populare, în contextul în care poți savura mai multe beri care poartă numele personalităților din acest domeniu. Tonul a fost dat de ”peroniști”, care au lansat berea Evita (după numele Evitei Peron, fostă președinte și soția fondatorului mișcării politice peroniste, Juan Peron). De asemenea, în Argentina mai poate fi găsită și berea neagră ”Montonero”, după numele unui grup de gherilă din anii’70, ”Double K”, în cinstea cuplului prezidențial Nestor Kirchner-Cristina Fernandez de Kirchner (care au preluat succesiv președinția țării începând cu 2003), sau produsul unei berării proprii a Partidului Radical, numit în cinstea unui alt fost președinte, Hipolito Yrigoyen.

Nu doar sfinții bisericii catolice sunt venerați de populație. ”Rolingas” este numele unui cult oficial din Argentina care îi venerează pe…membrii formației Roling Stones.

Pentru argentinienii care vor să cumpere dolari pentru a călători în străinătate, lucrurile pot fi destul de complicate. Ca urmare a deciziilor guvernului, orice cetățean care dorește să cumpere dolari trebuie să facă o cerere specială, iar aceasta poate fi respinsă cu ușurință. Guvernul a luat această măsură pentru a proteja exportul de capital. Argentinienii trebuie să completeze un formular în care să declare unde, când și de ce se deplasează din țară, potrivit publicației The Economist. Chiar și în acest caz, majoritatea aplicațiilor sunt respinse sau cei care fac cererea primesc sume ridicole care abia dacă acoperă achiziționarea unui suvenir cumpărat din străinătate. Cu toate acestea, argentinienii au găsit o soluție comodă pentru a rezolva problema: sub amenințarea unui nou default al economiei, aceștia apelează la ”piața valutară neagră” sau preferă să ia feribotul până în orașul Colonia de Sacramento, din Uruguay, pentru a face schimbul. Totodată, moneda virtuală Bitcoin a devenit un obiect extrem de popular în Argentina.

 

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *