Home / Politica si... / Alegeri / Insulele Falkland organizeaza un referendum pentru suveranitate

Insulele Falkland organizeaza un referendum pentru suveranitate

Picture of Port Stanley, in the FalklandInsulele Falkland (cunoscute sub numele de Insulele Maldive) vor organiza un referendum privind “statutul politic”, in incercarea de a incheia disputa cu Argentina in legatura cu suveranitatea arhipelagului.

Guvernul insulelor a facut anuntul inainte de aniversarea care marcheaza implinirea a 30 de ani de la sfarsitul celor 74 de zile de ocupatie argentiniana in 1982. Acesta a vrut sa-i transmita Argentinei un mesaj ferm, prin care locuitorii insulei anunta ca doresc sa ramana sub stapanirea Marii Britanii. Prim-ministrul Marii Britanii a declarat ca Marea Britanie va sprijini rezultatul votului.

Referendumul va fi organizat de catre guvernul Insulelor Falkland si va avea loc in prima jumatate a anului viitor, anunta BBC. Anuntul vine pe fondul tensiunilor in crestere dintre Marea Britanie si Argentina in jurul comemorarii aniversare, care marcheaza eliberarea insulelor de catre fortele britanice, la 14 iunie 1982.

Argentina pretinde suveranitatea asupra insulelor Malvine si doreste sa le negocieze cu Marea Britanie. Recent, ministrii din Marea Britanie au acuzat Argentina ca a incercat sa impuna o “blocada economica” pe insule.

Gavin Short, presedintele Adunarii Legislative din insule, a afirmat ca referendumul se tine “pentru a arata lumii cat de siguri suntem de viitorul nostru”. “Nu am nicio indoiala ca oamenii din Insulele Falkland doresc pentru insule sa ramana un teritoriu de auto-guvernare a Regatului Unit. Cu siguranta nu ne dorim sa fim condusi de guvernul de la Buenos Aires, fapt evident pentru oricine a vizitat insulele si ne-a auzit opiniile”. “Guvernul argentinian implica faptul ca nu avem opinii puternice sau chiar ca suntem tinuti ostatici de catre armata Marii Britanii. Acest lucru este pur si simplu absurd”, a adaugat acesta.

Prim-ministrul David Cameron a declarat ca a fost “absolut corect” faptul ca locuitorii insulelor au stabilit modul in care intentioneaza sa-si “faca vocile auzite inca o data…iar Marea Britanie este hotarata sa le sprijine alegerea”.

Insulele Falkland, un arhipelag stancos din Atlanticul de Sud,  se afla la 7.780 mile de Marea Britanie si 1.140 km de Buenos Aires. Cu exceptia ocupatiei din 1982 de catre Argentina – care a declansat razboiul din Insulele Falkland – au fost sub control britanic din 1833.

Despre Andreea Teiuşanu

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *