Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 26 februarie
Doi refugiați care au constatat că riscă să rămână blocați în Grecia din cauza închiderii granițelor au recurs la o formă extremă de protest și s-au spânzurat în Piața Victoria din Grecia, Sursa foto: Dromografos News

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 26 februarie

Iminenta intrare în vigoare a armistițiului din Siria, precum și criza refugiaților domină titlurile știrilor de pe mapamond la sfârșit de săptămână, dar și alegerile parlamentare din Iran sau sancțiunile impuse Coreei de Nord de Consiliul de Securitate al ONU sunt subiecte de actualitate intens urmărite. În același timp, deteriorarea condițiilor de viață din Mosul, unul dintre orașele irakiene controlate de ISIS este descrisă de victimele unui nou tip de tortură, îndreptat împotriva femeilor, care sunt pedepsite pentru că nu își acoperă în întregime corpul cu un instrument denumit ”Cleștele” care smulge carnea de pe brațele și membrele victimelor. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Mai multe bombardamente puternice au avut loc în teritoriile controlate de rebeli la est de Damasc, în Siria, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unui armistițiu agreat de regimul președintelui Bashar al-Assad și de opoziția moderată siriană, relatează Reuters. Organizația de monitorizare Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat că cel puțin 10 raiduri aeriene și de artilerie au lovit orașul Douma în regiunea Ghouta, la est de Damasc, echipele de salvatori de la fața locului raportând că printre victime se află și civili, fără a menționa numărul acestora.

2. Alegătorii din Iran au fost chemați la urne pentru alegerea unui nou Parlament la Teheran, dar și a membrilor ”Adunării Experților”, un forum care are atribuția de a alege liderul suprem al țării, scrie Reuters. Scrutinul este urmărit cu atenție pe fondul contextului geopolitic – acestea fiind primele alegeri importante din Iran după ridicarea sancțiunilor internaționale ca urmare a negocierilor privind programul nuclear al Teheranului – precum și sociologic, în condițiile în care 60% din populația de 80 de milioane a țării nu a depășit încă vârsta de 30 de ani. Astfel, rezultatele scrutinului sunt considerate decisive în privința politicilor ce vor fi alese fie din tabăra ultraconservatoare aflată până acum la putere, fie dintre reprezentanții moderat-reformiști care simt că pot prelua inițiativa legislativă.

3. Disperarea refugiaților care sosesc în Europa, dar se trezesc blocați în Grecia, a atins cote inimaginabile, după ce doi bărbați, cel mai probabil din Pakistan, au încercat să se sinucidă în Piața Victoria, din Atena, informează Al Jazeera. Potrivit Centrului Național pentru Operațiuni Sanitare din Grecia, cei doi refugați, care se pare că ar fi frați, și-ar fi confecționat manual câte un ștreang și au încercat să se spânzure de crengile unui copac. Aceștia au fost transportați cu ambulanța la spital și au fost externați în scurt timp.

4. Autoritățile germane susțin că nu cunosc unde se află circa 130.000 de solicitanți de azil, din cei aproape 1,1 milioane care au aplicat pentru acest drept, se arată într-un document transmis parlamentului de către guvern, citează Agenția France Presse, potrivit Washington Times. Oficialii germani speculează că unii dintre aceștia au călătorit în alte țări, s-au întors în țările de origine sau pur și simplu au preferat să treacă neobservați. Totodată, aceștia au averitzat că este posibil ca unii dintre solicitanți să se fi înscris de mai multe ori pe cererile de solicitare a azilului, umflând astfel artificial cifra totală. Astfel, purtătorul de cuvânt al ministerului de interne german a cerut parlamentului să adopte noi măsuri care să ajute autoritățile la monitorizarea mai eficientă a informațiilor despre migranți.

5. Zona de liberă circulație din Europa este în pericol să se închidă dacă Turcia nu va reuși să ia măsuri eficiente pentru a limita numărul de migranți care se îndreaptă spre Turcia, până pe 7 martie, au afirmat oficiali au Uniunii Europene, potrivit Reuters. Declarațiile acestora vin în contextul escaladării confruntărilor care au devenit tot mai ostile între liderii statelor europene pe tema crizei migranților. Ultimul exemplu în acest sens l-a reprezentat rechemarea ambasadorului Greciei din Austria, precum și interdicția Atenei pentru o vizită oficială a ministrului de interne austriac în această țară. ”În următoarele 10 zile, avem nevoie de rezultate clare și tangibile pe teren. Altfel există pericolul care întregul sistem (al liberei circulații – n.r.) să se prăbușească”, a afirmat comisarul UE pentru Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos. Momentan, liderii UE își pun speranțele în discuțiile pe care le vor avea cu Turcia, la viitorul summit din 18-19 martie, care va fi dedicat crizei migranților.

irak mosul isis tortura femei6. ”Cleștele” sau ”Gheara” este instrumentul despre care locuitorii din Mosul povestesc cu groază că este folosit de militanții Statului Islamic pentru a tortura femeile care nu se conformează în a-și acoperi în întregime corpul, relatează The Independent. Mai mulți martori au povestit cum violența și sadismul folosit de ISIS au devenit tot mai extreme în ultimul an, în special împotriva femeilor. Un fost profesor de gimanziu, care a reușit să se refugieze din Mosul la începutul lunii a descris ”Cleștele” folosit de ISIS împotriva femeilor drept o unealtă de tortură sinistră, care este alcătuit dintr-o bară de metal care are în capăt o terminație cu zimți, ca o gheară, care smulge efectiv bucăți de carne de pe brațele și spatele victimelor.

7. Povara implementării și supervizării sancțiunilor dictate de Organizația Națiunilor Unite Coreei de Nord după ultimul său test nuclear va reveni în mare măsură Chinei, care își va pedepsi astfel aliatul-vecin pentru încălcarea acordurilor nucleare fără a-l aduce în pragul unei noi crize, informează Reuters. O versiune preliminară a rezoluției depusă la Consiliul de Securitate al ONU prevede ca mai multe state membre ale Organizației să efectueze inspecții obligatorii asupra tuturor încărcăturilor de marfă care tranzitează teritoriul Coreei de Nord, interzicerea oricăror exporturi aurifere, precum și a celor de cărbune, dacă fondurile acumulate sunt destinate programului militar al Phenianului.

8. Populațiile de albime, fluturi și alte specii importante pentru polenizarea agricola se află în declin și reprezintă potențiale riscuri pentru principalele culturi la nivel global, a avertizat Platforma Interguvernamentală de Științe și Politici pentru Biodiversitate și Ecosistem (IPBES), o instituție subordonată Organizației Națiunilor Unite, scrie The Guardian. Potrivit IPBES, populațiile de albine sălbatice și de fluturi s-au diminuat simțitor la scară locală și regională în nord-vestul Europei și America de Nord. Totodată, declinul a fost înregistrat și în alte zone de pe Glob, în mai mică măsură, printre cele mai probabile cauze numărându-se distrugerea habitatelor, folosirea pesticidelor, poluarea, speciile invazive, patogeni și schimbările climatice.

9. Curtea Constituțională din Turcia a decis că drepturile fundamentale a doi jurnaliști acuzați că au relevat secrete de stat au fost încălcate, determinând eliberarea acestora după trei luni de închisoare, în urma unui caz juridic extrem de controversat, informează The Guardian. Editorul șef al publicației Cumhuriyet, Can Dundar, și redactorul șef al biroului de la Ankara al publicației, Erdem Gul, au fost reținuți în noiembrie după ce au publicat un material în care susțineau că guvernul susținut de președintele Recep Tayyip Erdogan a încercat să furnizeze arme islamiștilor din Siria. Procesul jurnaliștilor, care au fost eliberați din arestul preventiv, urmează să înceapă pe 25 martie.

sua gaz metan scurgere california10. O analiză științifică pe tema scurgerii recente de gaz metan din apropierea orașului Los Angeles a concluzionat că a aceasta a fost cea mai extinsă din istoria Statelor Unite ale Americii. Circa 100.000 de tone de metan au scăpat în atmosferă, înainte ca scurgerea să fie detectată și sistată, impactul acesteia fiind echivalent cu emisia anuală a 500.000 de mașini, scrie BBC. Detectată inițial pe 23 octombrie, scurgerea a provenit de la unul dintre cele 115 puțuri conectate la unul dintre cele mai mari depozite de gaze naturale din SUA, al 5-lea ca mărime. După 7 încercări eșuate de a sigila scurgerea, și după ce 11.000 de locuitori au fost evacuați preventiv din zona din cauza riscurilor pentru sănătatea acestora, reprezentanții Companiei de Gaz Southern California au reușit să oprească scurgerea pe 18 februarie.

”SUB RADAR”

  • Politica Iranului de a reveni în forță pe piața petrolului i-a determinat pe oficialii de la Teheran să ia în calcul plata livrărilor de petrol în produse petroliere rafinate, deoarece unii clienții ai acestora încă au probleme la procesarea plăților bancare, în condițiile unor sancțiuni impuse din cauza programului nuclear iranian care au fost recent ridicate, precizează Mediafax. După ridicarea sancțiunilor, în ianuarie, Iranul a anunțat că vrea să revină la volumul producției dinaintea impunerii sancțiunilor și a precizat că nu se va conforma unei reduceri a producției care să provoce o creștere a prețului barilului de petrol, a cărui cotație a scăzut de la 115$, până la valori în jurul a 30$ pe baril, într-un interval de 18 luni.
  • În ultimii 10 ani, Statele Unite ale Americii au acceptat doar o mică parte din cererile de azil ale migranților, comparativ cu cifrele altor state occidentale, iar solicitanții cărora le-au fost acceptate cele mai multe cereri nu provin din Siria, așa cum ar fi de așteptat, ci din Birmania, scrie Washington Times. Potrivit Centrului de Procesare al Refugiaților (RPC), SUA a acordat drept de rezidență permanent pentru 678.000 de refugiați, din 2005 până în prezent. În comparație, Germania a acordat acest drept pentru 1,1 milioane de solicitanți de azil. Totodată, doar 2.600 de cetățeni sirieni au primit acest drept în ultimii 10 ani, în timp ce cel mai mare contingent îl reprezintă cetățenii din Myanmar (Birmania), cu 88.384 de cereri acceptate.
  • Ahmed al-Zarkani, șeful spionajului irakian din Mosul, a fost primul oficial care a avertizat guvernul de la Badgad, în urmă cu doi ani, că gruparea sunnită Statul Islamic din Irak și Levant (ISIS sau ISIL) plănuiește o operațiune de proporții, relatează The Independent. Cu toate acestea, de la acel semnal de alarmă, din februarie 2014, până la pledoaria sa finală pentru lansarea unui bombardament aerian asupra luptătorilor ISIS care se pregăteau de atac, toate avertismentele sale au fost în mod repetat ignorate, la fel cum au fost și cele ale unor alte figuri politice de referință din Irak. Informațiile publicate într-un capitol al unui raport parlamentar privind căderea Mosulului în mâinile jihadiștilor scoate în evidență carențele armatei irakiene care au permis preluarea orașului de către militanții ISIS, care mai întâi au eliberat o serie de jihadiști din penitenciare, apoi au preluat controlul total asupra orașului în 10 iunie. În tot acest context, soldații irakieni s-au retras din oraș aproape fără ripostă.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …