Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 25 februarie
Președintele rus Vladimir Putin se asigură personal că termenii armistițiului din Siria vor fi respectați de părțile implicate

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 25 februarie

TITLURILE ZILEI

1. Președintele rus Vladimir Putin a preluat personal inițiativa în pregătirile pentru implementarea armistițiului ce urmează să intre în vigoare în Siria sâmbătă, 27 februarie, după ce a susținut o serie de convorbiri telefonice cu liderii statelor implicate în negocieri și instruindu-i pe liderii armatei ruse în privința reducerii numărului de raiduri aeriene în ultimele două zile, informează The Guardian. Liderul de la Moscova a purtat discuții cu liderii din Iran, Arabia Saudită, Israel și Siria, pentru a atrage sprijin în vederea încetării ostilităților și pentru a explica detaliile armistițiului. De asemenea, Putin a inițiat un centru de coordonare în care părțile implicate își pot exprima eventualele plângeri în cazul unor încălcări ale armistițiului.

2. Fondul Monetar Internațional a anunțat că economia globală a dat în continuare semne de slăbiciune în ultima perioadă și că aceasta este ”extrem de vulnerabilă unor șocuri adverse”, precizează BBC. Organizația financiară a explicat că slăbirea economiei mondiale a survenit ”pe fondul turbulențelor financiare tot mai crescute și din cauza prăbușirii prețurilor activelor”. Anunțul a fost făcut în cadrul unui raport înaintea reuniunii miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor naționale din țările grupului G20, la Shanghai. Pe acest fond, este menționată și situația economică precară a Chinei, a doua economie mondială a lumii, al cărei ritm de creștere a înregistrat cele mai mici valori din ultimii 25 de ani.

3. Miniștrii unor state membre ale Uniunii Europene și ai unor state din Balcani s-au întâlnit la Bruxelles pentru a ameliora tensiunile care au condus spre haos noțiunea politicilor comune în privința gestionării crizei migranților, notează BBC. Întâlnirea are loc în contextul în care Austria, Serbia și Macedonia au luat deja măsuri pentru a limita intrarea migranților pe teritoriul lor, fapt care a provocat reacția furioasă a Greciei, care avertizează ca situația ar putea produce un efect de sufocare socială. Până acum, peste 100.000 de migranți au intrat în Europa, în primele 6 săptămâni ale anului, de 3 ori mai mult decât în prima jumătate a anului trecut.

4. Guvernul Statelor Unite ale Americii a chemat în ajutor marile corporații din cercetarea și dezvoltarea tehnologică pentru a sprijini combaterea terorismului și contracararea acestuia pe rețelele de socializare, informează CNN. În cadrul unei reuniuni ținută de Departamentul de Justiție, reprezentanți ai Apple, Twitter, Snapchat, Facebook, MTV și Buzzfeed și-au oferit aportul oficialilor din serviciul de contra-inteligență american, au precizat surse apropiate industriei. În cadrul reuniunii, directoru Centrului Național pentru Contraterorism, Nick Rasmussen, a precizat că administrația americană face pași în combaterea ISIS pe rețelele sociale, în special în depistarea unor ”lupi singuratici” care pregătesc atacuri teroriste.

5. Cheltuielile Australiei pentru apărare vor crește cu aproape 30 de milioane de dolari australieni (circa 21,6 milioane $), în următorii 10 ani, în vederea protejării intereselor strategice și comerciale din zona Asia-Pacific și pe fondul îngrijorărilor generate de Statele Unite și ale aliaților din regiune de a ține pasul cu dezvoltarea militară a Chinei, precizează Reuters. Cheltuielile defensive ale Australiei vor atinge cirfa de 195 de miliarde A$, sau 2% din PIB, până în 2021-2022, în contextul achiziționării de echipamente militare noi precum fregate, transportoare blindate, avioane de vânătoare, drone și submarine, a declarat premierul Malcolm Turnbull.

6. Statele Unite ale Americii și China au înaintat împreună o rezoluție care va extinde sancțiunile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite împotriva Coreei de Nord, după ultimul test nuclear efectuat de Phenian, precizează Reuters. Votul asupra rezoluției ar urma să aibă loc în următoarele zile, au susținut surse diplomate din cadrul consiliului. Cele două puteri cu drept de veto din cadrul Consiliului de Securitate al ONU s-au pus de acord ”în mare măsură” asupra textului rezoluției și a măsurilor ce urmează a fi luate, printre acestea numărându-se o serie de interdicții asupra unor persoane sau entități juridice.

sharp japonia preluare foxconn taiwan7. O tranzacție de preluare a firmei japoneze de electronice Sharp de către fabricantul taiwanez Foxconn a intrat în impas la doar câteva ore după ce ambele companii au anunțat că se înțeleseseră pentru suma de 4,3 miliarde $, anunță BBC. Foxconn este cel mai mare fabricant de dispozitive iPhone din lume, în timp ce Sharp este una dintre cele mai vechi firme de tehnologie din Japonia. Anunțul amânării tranzacției a fost făcut după ce Foxconn a primit noi informații din partea Sharp, care urmează a fi analizate.

8. Toate părțile implicate în conflictul din Libia se fac cel mai probabil vinovate de crime de război, incluzând tortură, violuri și execuții ale prizonierilor, a anunțat Organizația Națiunilor Unite, care a cerut actorilor internaționali să acționeze pentru a-i aduce pe cei vinovați în fața justiției, scrie The Guardian. Potrivit unui raport al comisariatului pentru drepturile omului de la ONU asupra abuzurilor comise în Libia în 2014-2015, se arată că situația drepturilor omului în această țară s-a deteriorat considerabil în perioada analizată.

9. Guvernul liberal-democrat din Japonia plănuiește o propunere legislativă care ar urma să definească bitcoin-ul și alte cripto-monede drept mijloace oficiale de plată, relatează The Guardian. Dacă propunerea va intra în vigoare, ar însemna ca aceste cripto-monede să fie mult mai puternic regularizate și taxate, dar și să conducă spre investiții în dezvoltarea infrastructurii de cripto-monede în Japonia. Tomonori Kanda, unul dintre oficialii pentru probleme financiare ai partidului aflat la guvernare, a declarat că propunerea a fost discutată în cursul zilei de miercuri, iar PLD va depune în curând propunerea legislativă în Parlamentul de la Tokyo.

10. Senatul Italiei a aprobat, cu 173 de voturi ”pentru” și 71 ”împotrivă”, un proiect de lege care permite parteneriatul civil pentru cuplurile heterosexuale, dar și formate din parteneri de același sex, informează BBC. Legea a fost adoptată după ce din proiectul inițial au fost eliminate articolele care permiteau adopția copiilor, pentru a o preveni în cazul cuplurilor homosexuale. Italia devine astfel ultimul stat vest-european care adoptă o legislație pentru recunoașterea parteneriatelor cuplurilor de același sex.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …