Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 13 februarie
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov (stânga) și Secretarul de Stat american, John Kerry, sunt principalii artizani ai încheierii armistițiului din Siria, primul pas în procesul de încheiere al războiului civil care a măcinat țara în ultimii 5 ani

Înconjurul lumii în 10 titluri de actualitate – 13 februarie

Sfârșitul acestei săptămâni este marcat de o serie de evenimente politice și economice care se anunță a-și pune amprenta asupra scenei internaționale pe termen lung. De la fragilul acord de încetare a ostilităților din Siria, la repoziționarea marilor puteri și a actorilor implicați în conflict, criza siriană va continua să producă efecte în jocul de putere atât din Orientul Mijlociu, cât și între Statele Unite și Rusia. Între timp, campania pentru desemnarea candidaților la președinția Statelor Unite ale Americii, întâlnirea istorică a capilor celor mai mari religii creștine, Papa Francisc și Patriarhul Kiril, după aproape 1000 de ani, protestele antiguvernamentale din state europene sau amenințarea virusului Zika reprezintă subiectele aflate în atenția mass-media internaționale. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI:

1. Premierul Rusiei, Dimitri Medvedev: ”Relațiile dintre Rusia și Occident au împins lumea într-un nou Război Rece”, scrie BBC. ”Aproape zilnic, suntem considerați drept cea mai periculoasă amenințare – fie de către NATO, fie separat de Europa, America sau alte țări”, a precizat primul ministru rus, care a comparat retorica folosită în prezent de comandantul NATO, Jens Stoltenberg, cu cea din peroada crizei rachetelor nucleare, din 1962. Totodată, Rusia este presată de Occident să înceteze bombardarea civililor din Siria, după acordul pentru un armistițiu care urmează să intre în vigoare în decurs de o săptămână, în timp ce trupele președintelui Bashar al-Assad, susținut puternic de Moscova, se pregătesc pentru o ofensivă asupra orașului strategic Aleppo, relatează Reuters.

2. 5,5 milioane de oameni mor anual din cauza poluării aerului, potrivit unui studiu care face parte din Proiectul ”Global Burden of Disease”, informează BBC. Cele mai multe cazuri ale deceselor premature din cauza poluării aerului survin în China și India, două dintre statele cu o rată accelerată de dezvoltare. Sursa principală a poluării o constituie emisia unor particule nocive de către centralele termice, fabrici, gaze de eșapament sau arderea cărbunelui și a lemnului. Concentrația acestor particule, denumite PM2.5 este în orașe precum Beijing sau Delhi de peste 10 ori mai mare decât ar trebui pentru a nu afecta sănătatea populației. Potrivit studiului, inhalarea acestor particule crește riscul de infarct sau alte boli de inimă, complicații respiratorii și poate provoca chiar și cancer. În prezent, poluarea aerului cauzează mai multe decese la nivel global decât alți factori precum malnutriția, obezitatea, consumul de droguri și alcool sau sexul neprotejat și este al patrulea risc major de deces, după hipertensiune, riscuri dietare și fumat, potrivit Global Burden of Disease Project.

3. ”Hillary Clinton ar trebui să se retragă din cursa pentru nominalizarea la candidatura pentru președinția Statelor Unite ale Americii”, afirmă fostul șef al Agenției de Informații pentru Apărare, Lct. Gen. Michael Flynn. Fostul lider al serviciilor de informații militare al administrației Obama a făcut afirmațiile în cadrul unui interviu citat de CNN, susținând că fostul Secretar de Stat american ar trebui să se retragă din campania electorală atâta timp cât FBI investighează folosirea unui server privat de email pentru conversații oficiale pe durata mandatului lui Clinton. Flynn adaugă în acest caz și mai multă presiune asupra echipei de campanie a candidatei democrate pentru nominalizarea pentru campania prezidențială, în condițiile unor rezultate sub așteptări la alegerile preliminare desfășurate până acum în statele Iowa și New Hampshire.

4. Forțele guvernamentale din Siria se apropie de fieful Statului Islamic din orașul Raqqa, considerat capitala de facto a auto-proclamatului califat sunnit, în timp ce forțele aeriene ale Rusiei își continuă raidurile asupra orașelor controlate de rebeli la nord de Aleppo, în cele mai recente desfășurări de forțe ale crizei siriene, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, citat de Reuters. Recapturarea orașului Raqqa ar însemna preluarea controlului de către guvernul de la Damasc al întregii provincii și ar putea totodată preveni orice mișcare din partea Arabiei Saudite de a trimite forțe terestre pe teritoriul Siriei.

5. Statele Uniunii Europene se pregătesc pentru a restricționa, timp de 2 ani, circulația cetățenilor fără pașaport prin invocarea unei situații de urgență pentru a controla granițele în contextul escaladării crizei refugiaților, conform unor documente consultate de jurnaliștii Associated Press, scrie Al Jazeera. Prevedrea survine într-un moment în care membrii UE au dat Greciei un ultimatum de 3 luni pentru a remedia ”deficiențele” în controlarea fluxului de refugiați, sub amenințarea impunerii de controale la graniță ale cetățenilor săi în statele din spațiul Schengen.

proteste_anti_orban_ungaria6. Zeci de mii de maghiari au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva reformelor educaționale implementate de premierul Viktor Orban, pe care criticii guvernului le consideră o nouă tentativă a Executivului de a-și întări controlul asupra instituțiilor publice, scrie Reuters. Criticii susțin că reforma educațională reprezintă încă un pas al lui Orban în procesul său de centralizare din ultimii 6 ani, în urma căruia mai multe instituții publice din administrație sau presă au ajuns sub controlul guvernului. Profesorii, dar și părinții copiilor cu vârste de școlarizare și ceilalți protestatari critică preluarea școlilor de către guvern de la administrațiile locale, impunerea unor manuale obligatorii, precum și creșterea numărului de ore obligatorii în sistemul educațional.

7. ”Marea Britanie trebuie să-și reînnoiască flota de submarine nucleare Trident dacă dorește să-și păstreze influența asupra afacerilor la nivel internațional”, a precizat Secretarul american al Apărării, Ash Carter, citat de Reuters. Guvernul conservator al premierului David Cameron este așteptat să ia o decizie asupra flotei îmbătrânite de 4 submarine cu capacitatea de a transporta focoase nucleare, un subiect care a cauzat dispute aprinse în rândul opoziției laburiste. Potrivit oficialilor guvernamentali, înlocuirea submarinelor ar costa 31 de miliarde de lire sterline, în timp ce Reuters a calculat costul total al reînnoirii și mentenanței succesorului Trident la circa 167 de miliarde de lire în următorii 32 de ani.

8. Influentul cleric șiit irakian, Moqtada al-Sadr a subliniat importanța instalării unui guvern tehnocrat pentru a rezolva criza izbucnită după insurgența sunnită a Statului Islamic, amenințând că se va retrage din politică dacă premierul Haider al-Abadi va eșua în implementarea reformelor promise, relatează Reuters. Formațiunea politică a lui al-Sadr deține 34 de mandate în parlament și 3 posturi de miniștri în guvern. Criza politică de la Bagdad ar putea întârzia soluționarea conflictului cu rebelii din Statul Islamic, care încă dețin controlul asupra unor zone din țară, în condițiile în care în țara vecină Siria s-a ajuns la o înțelegere pentru intrarea în vigoare a unui armistițiu, fiind de așteptat ca insurgenții din Statul Islamic să se replieze în Irak, unde disensiunile politice și opoziția armată redusă îi pot ajuta pe aceștia să mențină controlului asupra unor regiuni ale țării.

9. Peste 200.000 de soldați au fost desfășurați pe teritoriul Braziliei pentru a-i avertiza pe cetățeni asupra riscurilor provocate de infectarea cu virusul Zika, anunță BBC. Trupele vor împărți circa 4 milioane de pliante în care sunt explicate riscurile și măsurile de prevenție pentru infectarea cu virusul transmis prin înțepătura de țânțari, în timp ce măsura este criticată de o parte din cetățeni, care susține că aceasta nu va avea niciun efect asupra reducerii populației de țânțari sau a răspândirii cazurilor de infectare cu Zika. Până acum, în Brazilia au fost confirmate 462 de cazuri de microcefalie la nou-născuți, o afecțiune care este crezut că survine în urma infectării cu Zika, în timp ce alte 3.852 de cazuri sunt investigate de autoritățile sanitare.

10. Bilanțul victimelor cutremurului din Taiwan, din 6 februarie, a ajuns la 114 morți, după ce autoritățile au anunțat încheierea procesului de salvare la o săptămână de producerea catastrofei, scrie Reuters. Seismul cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter a provocat prăbușirea unei clădiri rezidențiale, majoritatea victimelor care și-au pierdut viața pierind sub dărâmăturile acesteia, în timp ce o parte dintre cetățeni au criticat presupusa nerespectare a normelor de construcție, determinând deschiderea unei anchete din partea autorităților de la Taipei.

”SUB RADARUL MEDIA”

  • Sala de concerte ”Le Bataclan”, scena unui măcel în urma căruia 89 de persoane și-au pierdut viața în atacurile teroriste din 13 noiembrie 2015, urmează să fie redeschisă, scrie The Guardian. Potrivit deținătorilor uneia dintre cele mai cunoscute locații culturale, aceștia speră ca sala de concerte să fie redeschisă ”până la sfârșitul lui 2016”.
  • adel_al-jubeir_arabia_saudita”Dacă toate celelalte opțiuni eșuează, atunci Bashar al-Assad trebuie înlăturat cu forța”. Afirmația îi aparține ministrului de Externe al Arabiei Saudite, un stat care și-a trimis deja trupele terestre în Turcia în așteptarea unei intervenții pe teritoriul Siriei. Adel al-Jubeir a precizat într-un interviu acordat CNN că ”Bashar al-Assad este slab și cred că este terminat. El va pleca – nu am niciun dubiu asupra acestui fapt. Fie va fi înlăturat în urma unui proces politic, fie cu forța. Vom insista cât de mult posibil pentru ca procesul politic să funcționeze. Dar dacă nu o va face, atunci va fi din cauza împotrivirii regimului sirian și a aliaților săi. Iar dacă va fi așa, devine clar că nu există altă opțiune de înlăturare a lui Bashar al-Assad decât prin forță”.
  • 4 miliarde de oameni se confruntă cu insuficiența aprovizionării cu apă la nivel global. Cel puțin două treimi din populația globului se confruntă cu un deficit grav de aprovizionare cu apă pentru cel puțin o lună pe an, potrivit unui studiu citat de The Guardian.
  • Circa 150.000 de pinguini Adelie dintr-o colonie care trăiește în Antarctica au pierit în ultimii 5 ani din cauza unui iceberg care a rămas blocat în apropeirea locului în care aceștia trăiesc, obligându-i să călătorească circa 60 de kilometri până la malul mării pentru a se putea hrăni, scrie The Guardian. Pinguinii din Capul Denison, aflat în Golful Commonwealth trăiau în apropierea apei până când un iceberg cu o suprafață mai mare decât cea a orașului Roma a rămas blocat în golf și le-a blocat accesul la mare pingunilor din colonie. Din cei 160.000 de membri, în prezent aceasta numără doar circa 10.000, aceștia fiind în pericol de dispariție dacă icebergul continuă să rămână blocat în golf.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …