Home / GeopoliticALL / Africa / A început procesul unui complice al genocidului din Rwanda

A început procesul unui complice al genocidului din Rwanda

(FILES) - TO GO WITH AFP STORY BY STEPHA

După 20 de ani de la genocidul din Rwanda, pe 4 februarie a început în Franţa  primul proces de judecată dintr-o serie ce va dura şapte săptămâni, împotriva unui suspect al masacrului ce a rezultat în 800.000 de morţi, informează Reuters.

Pascal Simbikangwa în vârstă de 54 de ani este un fost şef al serviciului de informaţii şi membru al unui cerc de putere din Rwanda, care a conceput genocidul ca o mişcare politică plănuită. Acesta este acuzat de complicitate la genocid şi crime de război. Genocidul a fost declanşat în urma uciderii preşedintelui Rwandei, Juvenal Habyarimana, pe 4 Februarie 1994 aflat într-un avion care a fost doborât. Ulterior, avea să fie declanşat cel mai mare genocid care a avut loc după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a ideologiilor etnicilor Hutu împotriva minorităţii Tutsi, pentru a preveni formarea unui sistem de împărţire a puterii între cele două grupuri etnice.

Avocaţii apărării lui Simbikangwa argumentează pentru achitarea acestuia, dar au exprimat griji în privinţa audierii dezechilibrate ca urmare a absenţei unor martori care să depună mărturie în favoarea apărării, afirmă The Guardian. Pe durata acestui proces, mai mult de 50 de martori sunt aşteptaţi să depună mărturie împotriva acuzatului.

Acest proces reprezintă “un moment important în lupta globală împotriva impunităţii’’, potrivit lui Leslie Haskell, un reprezentant al Human Rights Watch. Franţa reprezintă un actor important al acestui eveniment atât datorită legăturii strânse cu Rwanda, ale căror trupe au fost antrenate de francezi înainte de genocid, cât şi datorită faptului că Franţa a fost acuzată că a oferit refugiu unor numeroşi criminali cărora le-a fost permis să trăiască liber.

Genocidul din Rwanda a condus atât la formarea Curţii Criminale Internaţionale ce permite judecarea celor ce comit crime împotriva umanităţii, cât şi la realizarea şi implementarea raportului Responsabilitatea de a Proteja, care permite Organizaţiei Naţiunilor Unite să realizeze intervenţii umanitare ce au ca scop însăşi prevenirea sau oprirea unor asemenea atrocităţi precum acest genocid.

Despre Luchian Emil

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *