Home / GeopoliticALL / Europa / Unda de şoc a catastrofei miniere din Turcia provoacă proteste împotriva premierului Erdogan

Unda de şoc a catastrofei miniere din Turcia provoacă proteste împotriva premierului Erdogan

Sindicatele din Turcia au decis să ţină o zi de doliu după ce 282 de persoane au fost declarate decedate, în timp ce 120 de persoane nu au fost găsite încă, într-o mină din vestul Turciei, în oraşul Soma. Cauza acestui dezastru a fost un incendiu provocat în interiorul galeriilor miniere, relatează Reuters.

Operaţiunile de salvare au fost îngreunate datorită flăcărilor care încă ardeau în interiorul minei, acestea fiind un pericol pentru însuşi cei care se ocupau de recupararea persoanelor rămase blocate. Ministrul energiei, Taner Yildiz, a declarat că sistemele de ventilaţie care pompează aer proaspăt în mină au fost repornite, iar echipele s-au pregătit să se întoarcă în subteran. În momentul producerii catastrofei, în mină se aflau 787 de persoane.

Cetăţenii Turciei au decis că ceea ce s-a întâmplat în mină ţine de responsabilitatea celor care îi guvernează, tocmai de aceea în cursul zilei de miercuri şi de joi mai multe grupuri de protestatari s-au adunat în marile oraşe, precum: Ankara, Istambul, Bursa şi multe alte provincii pentru a-şi face publice nemulţumirile legate de acest dezastru care, spun ei, putea fi evitat. Aceştia reproşează şefilor statului faptul că au decis să privatizeze minele de pe teritoriul statul, astfel că noile firme care deţin controlul în industria mineritul sunt interesate doar de cifra profitulul, nepăsându-le de vieţile celor care lucrează în subteran.

Condiţiile de lucru nu pot fi înscrise în normele moderate ale muncii, iar cetăţenii sunt nemulţumiti pentru că abia acum, după ce catastrofa s-a produs cineva îi va asculta şi posibil îi va şi ajuta. “Sute de muncitori au fost lăsaţi să moară încă de la început, când ei au fost obligaţi să lucreze în condiţii de muncă brutale, scopul firmelor angajatoare fiind doar să obţină un profit cât mai mare”, acesta este unul din mesajele pe care sindicaliştii le-au prezentat în timpul protestelor. Oamenii legii au fost nevoiti să utilizeze gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a-i calma pe protestatari.

Vizita primul ministrul al Turciei, Tayyip Erdogan, la faţa locului nu a facut altceva decât să aprindă scandalul şi să întărească furia protestatarilor. Aceştia l-au huiduit şi îmbrârcit, singura soluţie a primul ministru fiind să fugă şi să se ascundă de pericolul oamenilor de nestăpânit. Pe site-urile de socializare circula o imagine în care, acesta pare să lovească un protestatar, eveniment ce nu îi va fi deloc favorabil la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în luna august.

Erdogan a a fost caracterizat ca fiind o persoană insensibilă, imediat ce premierul a dat o declaraţie despre catastrofa care tocmai s-a petrecut, acesta enumerând mai multe accidene miniere, inclusiv cel din Marea Britanie, din secolul XIX, cu scopul de a apăra conducerea statului. Scandalul provocat de calamitate ce s-a petrecut zilele acestea nu este singurul în care premierul , împreuna cu partidul său politic AK a fost implicat. “Focul din Soma va fi cel care va arde Partidul AK!”, a strigat mulţimea în cor. Patru sindicate din Turcia au cerut o zi de doliu, pentru a-i susţine pe cei care erau nevoiţi să lucreze în condiţii de muncă dezagreabile, pe care firmele private le ofereau. Milioane de oameni au strigat: “Nu este corect ceea ce se întamplă, acesta nu este dezastru, este o ucidere în masă.”

Rapoartele iniţiale arată că o defecţiune la sistemul electric a fost principala cauză care a provocat incendiul, în timp ce Mehmed Torun, membru al consiliului şi fostul şef al Camerei Inginerilor Minieri, care a fost la fata locul, a declarat că un strat de carbune scos din uz s-a supraîncălzit şi a produs incendiul în interiorul galeriilor miniere.

Despre PoliticALL

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *