Home / Politica si... / Alegeri / Premierul Indiei nominalizează succesorul şi îşi anunţă retragerea după alegeri

Premierul Indiei nominalizează succesorul şi îşi anunţă retragerea după alegeri

Premierul indian Manmohan Singh a declarat că se va retrage din activitate, după zece ani la conducerea guvernului. El îi lasă loc lui Rahul Ghandi, candidatul de 43 de ani al partidului său pentru această poziție, dacă Ghandi va câștiga alegerile din vara acestui an, informează ”The Guardian”.

În doar a treia conferință de presă din ultimii zece ani, Singh a afirmat că Ghandhi are cea mai bună pregătire pentru a fi următorul șef al Congresului și prim ministru.

Singh, în vârstă de 81 de ani a declarat că nu dorește să obţină un nou mandat. El a fost văzut ca un regent ce păstrează locul lui Rahul Gandhi. ”Nu voi mai candida la următoarele alegeri. Rahul Gandhi are o pregătire excepțională… Sper că partidul va lua decizia potrivită la momentul potrivit”, a declarat premierul indian. 

Conferința de presă de vineri s-a ținut în contextul în care credibilitatea partidului majoritar din Congres este foarte scăzută, lovită de scandaluri de corupție, certuri intene, inabilitatea de a controla situația economică gravă și alte probleme interne, cauzate de nivelul de sărcie, infrastructură și educație.

Bharatiya Janata (BJP), partidul din opoziție, condus de Narendra Modi, are deja un avantaj, după ce a ajuns în Congres după alegerile naționale recente. Rezultatele au portretizat  puterea votului într-o democrație seculară.

Mondi, șeful guvernului Gujarat în ultimii 11 ani, este responsabil de transformarea statului într-un rai al industiei. Dar criticii se întreabă dacă acest lider naționalist poate conduce o țară de-un mozaic cultural impresionant.

”Dacă prin <ministru bun> înseamnă cineva care supraveghează masacrarea cetățenilor nevinovați  de pe strazile din Ahmedabad, dacă așa se măsoară puterea politică, atunci nu aveți o imagine corectă asupra aceluia care trebuie să ocupe postul de premier al acestei țări”, a răspuns Sight la afirmațiile BJP conform cărora mandatul lui Sight a fost unul slab.

Prim ministrul s-a implicat recent în conflictul diplomatic dintre India și Statele Unite, declanșat de arestul și perchezitionarea corporală a unui diplomat indian, în New York, acuzat că ar fi abuzat de camerista sa de origine indiană. El crede că este foarte importantă pastrarea unor relații diplomatice bune cu SUA : ”Recent a avut loc o serie de dispute, dar au fost temporare. Trebuie sa ne înțelegem pe căi diplomatice. ”

 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *