Home / GeopoliticALL / Europa / Procesul privind uciderea fostului premier al Libanului, Rafik Hariri, a început la Haga

Procesul privind uciderea fostului premier al Libanului, Rafik Hariri, a început la Haga

Har_400-51700Patru bărbaţi acuzaţi de uciderea fostului premier al Libanului, Rafik Hariri, sunt judecaţi în lipsă, în cadrul unui proces care a început, joi, la Haga, precizează BBC.

Fostul prim ministru, alături de alți 21 de civili, a fost ucis de o bombă plasată într-o mașină, la 14 februarie 2005. Atentatul a dus la o serie de conflicte împotriva trupelor siriene staționate în Liban, care ulterior au fost retrase. Cu puțin timp înaintea începerii procesului, un atac sinucigaş cu bombă a avut loc în apropierea unei clădiri guvernamentale la granița de nord cu Siria.

La începutul procesului, judecătorul David Re a susținut că suspecții vor fi tratați ca fiind prezenți și se va considera că au pledat pentru nevinovăție. În discursul de început, avocatul acuzării, Norman Farrell, a încercat să argumenteze că intenția inculpaților a fost de a cauza panică și teamă în rândul populației.

Corespondentul BBC în Beirut, Jim Muir a declarat că acest proces a fost susținut de ONU, eveniment unic de la procesele de după cel de-al Doilea Război Mondial de la Nürnberg. Atentatul cu bombă este considerat un eveniment ce a zdruncinat din temelii Libanul și a reaprins conflictul dintre șiiți și sunniți în această ţară.

Suporteri ai lui Hariri, unul din cei mai influenți lideri sunniți, acuză Siria de acest atac. La câteva luni după atentat și ca urmare a manifestaţiilor civililor, trupele siriene au fost retrase. În 2007, ONU a înființat Tribunalul Special pentru Liban cu scopul de a investiga atentatul cu bombă în urma căruia Hariri a fost ucis. În 2011, aceştia au emis mandate de arestare pentru Mustafa Badreddine, Salim Ayyash, Hussein Oneissi, și Assad Sabra. Există și un al cincilea suspect, Hassan Habib Merhi, al cărui caz ar putea fi adăugat ulterior procesului celor patru menționați mai devreme.

În cadrul procesului vor fi audiați peste 500 de civili, lucru ce va dura luni sau poate chiar ani. Corespondentul BBC de la fața locului susține că majoritatea probelor se bazează pe convorbiri telefonice.

Cu toate astea, liderul grupării Hezbollah, Hassan Nastullah, acuză Israelul imixtiuni și susține că aceștia au falsificat convorbirile telefonice. Tensiunile sunt la un nivel înalt între sunniți și șiiți, iar Libanul este la fel de divizat ca în 2005, lucru evidențiat de asasinarea, în urmă cu doar câteva săptămâni, a unui asociat apropiat de Hariri, Muhammad Chatah, la numai câteva sute de metri de unde a fost ucis fostul prim ministru.

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *