Home / GeopoliticALL / America Latina / Un grup de senatori mexicani propune legalizarea marijuanei medicale

Un grup de senatori mexicani propune legalizarea marijuanei medicale

EPN-DetalleSenatorii de stânga din Parlamentul mexican au prezentat la începutul acestei săptămâni, o inițiativă legislativă care prevede legalizarea marijuanei medicale. Ei susțin că este nevoie de o nouă abordare a acestei chestiuni pentru a accelera liberalizarea drogurilor și a pune capăt violențelor soldate până acum cu zeci de mii de victime, informează Reuters.

Prin legea propusă de membrii Partidului Revoluției Democratice se vor dezincrimina producerea, transportul și distribuția de marijuana medicală, după cum susține senatorul PRD, Mario Delgado. Începând din 2009, transportul de până la 5 grame de marijuana, 500 de miligrame de cocaină și cantități și mai mici de heroină și matamfetamină a intrat în legalitate. Însă proiectul de lege al senatorilor de stânga prevede transportul legal de până la 30 de grame de marijuana.

Mexicul s-a confruntat cu un val de violențe în care au fost implicate bande de traficanți, după ce fostul președinte Felipe Calderon a lansat o represiune militară asupra cartelurilor de droguri, în urmă cu șapte ani. În același timp, atât pe plan intern cât și la nivel regional se fac presiuni tot mai mari pentru căutarea de noi modalități de abordare a problemei. ”70.000 de morți, 26.000 de răniți și un număr incalculabil de persoane deplasate în interiorul țării sunt motive mai mult decât suficiente pentru a căuta modele alternative.”, a declarat Fernando Belaunzaran, membru al PRD, citat de Reuters.

Până acum nici președintele țării, Enrique Peña Nieto și nici aripa conservatoare a opoziției nu au sprijinit eforturile de legalizare a marijuanei. Propunerea parlamentarilor mexicani vine în contextul unor inițiative similare apărute în Uruguay și în statele americane Colorado și Washington.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *