Home / Politica si... / Conflict / G7 anunță sancțiuni suplimentare pentru Rusia ca urmare a implicării în evenimentele din Ucraina

G7 anunță sancțiuni suplimentare pentru Rusia ca urmare a implicării în evenimentele din Ucraina

untitledGrupul celor șapte puteri economice ale lumii (G7) a hotărât să sporească sancțiunile împotriva Rusiei ca urmare a acțiunilor acesteia în Ucraina, informează BBC News.

Anunțând că mai multe detalii despre noul set de sancțiuni vor fi oferite la începutul săptămânii viitoare, reprezentanții G7, grup din care fac parte SUA, Marea Britania, Germania, Japonia, Franța, Canada și Italia, au condamnat ”retorica din ce în ce mai îngrijorătoare și amenințările cu acțiuni militare venite din partea Moscovei.” De asemenea, Occidentul acuză Rusia că sprijină mișcările rebele secesioniste din estul fostei republici sovietice, iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, a anunțat că avioane ruse au intrat în spațiul aerian al Ucrainei de mai multe ori în ultimele 24 de ore.

”Având în vedere nevoia urgentă de a asigura desfășurarea cu succes, în mod pașnic și democratic a alegerilor prezidențiale de luna viitoare din Ucraina, ne-am luat angajamentul de a acționa urgent pentru intensificarea sancțiunilor și măsurilor” împotriva Rusiei, se arată în comunicatul G7, citat de BBC News.

”Declarația G7 este fără echivoc – Rusia este acuzată că nu a pus în aplicare acordul de la Geneva care oferea o cale diplomatică pentru rezolvarea crizei. (…) G7 are în vedere și alte sancțiuni mai cuprinzătoare împotriva sectorului bancar și a celui financiar rus. Aceasta ar fi ultima amenințare în încercarea de a evita o acțiune militară în Ucraina”, a explicat corespondentul BBC, Jonathan Marcus.

Milițiile rebele continuă să ocupe clădiri oficiale din mai multe orașe estice din fosta republică sovietică, sfidând astfel guvernul de la Kiev. De asemenea, Rusia a trimis zeci de mii de militari la granița cu Ucraina și a anunțat, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că va acționa dacă interesele sale vor fi amenințate.

Cele mai recente sancțiuni impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană Moscovei constau în interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru firme și persoane bănuite că ar fi avut un rol în recenta anexare a Crimeei de către Federația Rusă.

Între timp, negociatori încearcă să obțină eliberarea observatorilor internaționali din partea OSCE și a unor membri ai armatei ucrainene, reținuți de militanți pro-ruși înarmați, în orașul Sloviansk și acuzați de spionaj. Primarul autoproclamat din Sloviansk, Vyacheslav Ponomaryov, a declarat că cel puțin un pasager al autobuzului în care se aflau persoanele care au fost reținute avea asupra sa hărți cu punctele de control din zonă, ceea ce ar sugera ”implicarea în activități de spionaj”.

Potrivit presei  de la Moscova, reprezentatului Rusiei în cadrul OSCE, Andrei Kelin, a promis să ia toate măsurile posibile pentru ”eliberarea reprezentanților” instituției.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *