Home / Uncategorized / Festivalul Internațional de Film Cinepolitica revine în România

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica revine în România

cinepolitica-2014-poster-fbReunite sub sloganul „Singura noastră politică este cea a cinematografului”, festivalul Cinepolitica include filme din înreaga lume, care abordează teme controversate din zona politică. Filmele sunt evaluate de un Juriu Internaţional, incluzând reputaţi experţi în cinema sau politică și istorie, care stabilesc palmaresul festivalului, având în frunte Trofeul Cinepolitica. Aflat la cea de-a treia ediție, proiecțiile de filme vor avea loc între 8 și 13 aprilie la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union.

Copel Moscu, directorul festivalului și cel care a pus bazele unui nou gen de film care provoacă limitele limbajului cinematografului, ne dezvăluie scopul acestui proiect: „Poate că nicio artă nu este legată atât de strâns de politică precum filmul. De ce este necesar un festival al filmului politic? Un festival de film cu tematică politică are datoria să deschidă o fereastră către problemele lumii de astăzi şi să dezvăluie partea obscură a unui mecanism care, de cele mai multe ori, ne scapă, din pricina lipsei de informaţie. Cunoaşterea poate cristaliza o atitudine.”

Festivalului de Film Cinepolitica aduce în premieră în România filme remarcabile care incită la dezbateri, precum Fire in the Blood, un documentar răvășitor despre „genocidul medicamentelor”, numit și „crima secolului”. Filmul scoate la lumină consecințele pe care decizia unor companii farmaceutice din Occident de a nu mai comercializa medicamente anti-HIV/SIDA, a dus la moartea a 10 milioane de persoane din Asia și Africa.

Cu un subiect controversat vine și The German Doctor / Wakolda, o dramă argentiniană de Lucía Puenzo, despre renumitul doctor nazist Josef Mengele, cel care a condus experimente năucitoare pe evreii din lagărul de la Auschwitz. Propunerea Argentinei la Oscar pe 2014, filmul îl urmărește pe Mengele (Àlex Brendemühl) în anii 60, fugar în Patagonia, când i se redeschide apetitul pentru experimente. În distribuție apare și Natalia Oreiro. Filmul a avut premiera mondială în secțiunea Un Certain Regard, la Cannes 2013.

În competiție va rula, în premieră, și nigerianul Half of Yellow Sun, regizat de Biyi Bandele. Cu Chiwetel Ejiofor, actorul nominalizat la Oscar pentru rolul din 12 Years a Slave, și actrița Thandie Newton (Crash) în rolurile principale, filmul este o poveste de dragoste emoționantă despre tineri prinși în războiul civil din Nigeria. Half of Yellow Sun a primit cronici entuziaste la premiera mondială de la Toronto, fiind cel mai celebrat film african din 2013.

Organizat de Asociația de Cultură și Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale (UNATC) și de Universitatea Națională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Statele Unite se împotrivește planurilor UE pentru ”Schengen Cloud”

Statele Unite a criticat propunerile de elaborare a unei retele europene de comunicare pentru a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *