Home / Politica si... / Conflict / Invazia Fâșiei Gaza – obiectivele Israelului și motivele pentru care conflictul nu va încheiat până la atingerea lor

Invazia Fâșiei Gaza – obiectivele Israelului și motivele pentru care conflictul nu va încheiat până la atingerea lor

6dd47ac0-08b2-11e4-87cf-6760f5dba03f_630ap_israelgazaattackConflictul din Fâșia Gaza continuă să țină prima pagină a publicațiilor de pe întreg mapamondul. Confruntările între israelieni și gruparea palestiniană Hamas au început în urmă cu trei săptămâni, pe 8 iulie, și au fost pe punctul de a se sfârși cu un armistițiu propus de guvernul egiptean. Totuși, niciuna dintre părțile implicate în schimbul de focuri nu este dispusă să cedeze și să facă vreo concesie. Numărul morților atinge în prezent cote alarmante de 1224 de victime în rândul palestinienilor, dintre care majoritatea civili și copii, și 53 de soldați și trei civili israelieni, precizează Reuters. Întrebarea ce stă pe buzele tuturor este: când va înceta oare conflictul fără precedent din Fâșia Gaza?

Discrepanța între numărul victimelor suferite de cele două părți beligerante este ușor de explicat: Fâșia Gaza este una dintre cele mai dens populate teritorii. Cu o suprafață de doar 365 km2, aceasta reprezintă refugiu pentru o populație de peste 1,8 milioane de palestinieni. Fuga din calea bombardamentelor și rachetelor este aproape imposibilă pentru civili într-un astfel de context. Școlile, spitalele și adăposturile Națiunilor Unite nu sunt suficiente pentru a oferi refugiu unui număr uriaș de persoane. Pe de altă parte, Domul de Fier al Israelului (”Iron Dome” – n.r.), un sistem anti-rachetă deosebit de eficient, a contribuit enorm la reducerea pierderilor umane de partea israeliană. Publicațiile internaționale au catalogat acest conflict drept unul „fără precedent”, chiar dacă alte schimburi de forțe similare s-au produs aici  în 2008 și în 2012. Dacă atunci conflictul a fost rezolvat printr-o rezoluție înaintată de Consiliul de Securitate al ONU, iar atât Israelul, cât și Palestina au fost dispuse să accepte compromisuri pentru a pune capăt războiului, de data aceasta situația este diferită. Nimeni nu mai este dispus să cedeze așa de ușor și vede concesiile propuse atât de Egipt, cât și de ONU drept un semn de predare și slăbiciune în fața oponentului.

Cele două părți implicate în conflict țin cu dinții de scopurile pe care și le-au propus: Israelul dorește distrugerea tunelurilor grupării Hamas, care amenință comunitățile israeliene aflate la granița cu Fâșia Gaza și reducerea, dacă nu chiar epuizarea, arsenalului de care dispune gruparea palestiniană, iar palestinienii luptă în continuare pentru obținerea independenței statale. În plus, gruparea Hamas refuză cu atât mai mult acceptarea unui armistițiu cu cât este conștientă de dificultatea de a-și reface proviziile de arme după încetarea ostilităților. În prezent, armele Hamas sunt transportate ilegal din Siria și Iran în Fâșia Gaza printr-o serie de tunele din Egipt, menționează analistul de război al CNN, Rick Francona. Odată cu înlăturarea guvernului președintelui Mohammed Morsi în Egipt, Hamas a pierdut un aliat valoros și o sursă de sprijin politic. Noul guvern egiptean condus de fostul șef al apărării, Feldmareșalul Abel Fattah el-Sisi, a întărit prezența armatelor la granița egiptului cu Fâșia Gaza și a distrus și o bună parte din tunelurile prin care erau transportate armele.

Numeroase puteri și organizații mondiale au făcut apel la încetarea conflictului care crește numărul victimelor nevinovate cu fiecare oră. Chile, membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU și una dintre țările cu cea mai mare populație palestiniană din afara Orientului Mijlociu, cât și un stat cu o comunitate evreiască semnificativă, apelează la ambasadorul său la Israel pentru a găsi o cale diplomatică de încetare a schimbului de forțe. Exemplul i-a fost urmat și de Peru și nenumărate apeluri internaționale au fost făcute, printre care și al președintelui Statelor Unite, Barack Obama și al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a pune capăt conflictului. Totul pare a fi în zadar în momentul de față. Armatele israeliene au doborât marți singura centrală electrică din Gaza, care a lăsat fără curent întreg teritoriul din jurul Gaza City, iar Hamas a lansat după acest eveniment 54 de rachete spre centrul și sudul Israelului, care au fost însă interceptate de Domul de Fier și nu au cauzat pagube.

„Conflictul va înceta la un moment dat. După cum am mai spus, de data aceasta este diferit. Se va sfârși nu printr-o rezoluție a ONU ca data trecută, ci atunci când Israelul va considera că a adus suficiente pagube grupării Hamas pentru a o distruge din punct de vedere militar. Acest lucru înseamnă distrugerea arsenalului și tunelelor prin care armele sunt transportate. Numai atunci Israelul se va opri”, consideră Rick Francona.

Despre Volina Șerban

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *