Home / Criza din Ucraina / Evoluția conflictului din Ucraina – Putin ordonă mobilizarea forțelor de descurajare nucleară, Ucraina acceptă să poarte negocieri cu Rusia, iar Moscova este reclamată la Curtea Internațională de Justiție
Foto via Instagram @zelenskiy_official

Evoluția conflictului din Ucraina – Putin ordonă mobilizarea forțelor de descurajare nucleară, Ucraina acceptă să poarte negocieri cu Rusia, iar Moscova este reclamată la Curtea Internațională de Justiție

Material realizat de Delia Afilipoaie și Maria Pițigoi

27 februarie – 22:30

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook că profilul său pe platforma de socializare a fost clonat, iar mențiunea privind încercuirea capitalei de către trupele rusești nu a fost menționată. Surse din anturajul lui Klitschko au precizat că acesta a vrut să sublinieze în interviul pentru Associated Press situația grea prin care trece Kievul, nicidecum faptul că nu mai este nicio cale de ieșire din oraș.

27 februarie – 21:00

Primarul Kievului, fostul campion mondial la box la categoria grea, Vitali Klitschko, a anunțat că orașul este încercuit de forțele ruse și o evacuare a civililor nu este posibilă deoarece ”toate căile de acces sunt blocate”. ”Suntem în pragul unei catastrofe umanitare. În acest moment, avem curent electric, avem apă și încălzire în case. Dar infrastructura este distrusă pentru a livra alimente și medicamente. De aceea, mesajul pentru toată lumea este: sprijiniți Ucraina”, a declarat acesta pentru Associated Press, preluat și de The Guardian. Primarul a mai spus că nouă civili au fost uciși în Kiev până acum, între care și un copil.

27 februarie – 18:30

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană (UE ) va finanța și va livra armament statului ucrainean, într-o decizie fără precedent. Aceasta este prima dată când blocul oferă sprijin militar unei țări aflate în conflict militar. De asemenea, uniunea va interzice difuzarea canalelor media ale Kremlinului, Rusia Today și Sputnik, în spațiul european, și va închide spațiului aerian pentru aeronavele deținute, înmatriculate ori controlate de Rusia, care nu vor mai putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE.

27 februarie – 19:30

Ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că Antonov AN-225 “Mriya”, cel mai mare avion de transport de marfă din lume, a fost distrus de trupele ruse. „Poate că Rusia ne-a distrus ‘Mriya’. Dar nu vor putea niciodată să ne distrugă visul unui stat european puternic, liber și democratic. Vom învinge!” a adăugat acesta. De-a lungul timpului, avionul efectuase o serie de zboruri umanitare, inclusiv livrarea de provizii medicale în țări din întreaga Europă, pentru a combate pandemia.

Foto: Volodymyr Tarasov / Avalon / Profimedia

27 februarie – 16:00

Delegația ucraineană și-a exprimat acordul de a se întâlni cu omologii săi din Belarus la granița dintre cele două state, menționând că stabilirea unor condiții prealabile nu este necesară. Într-o postare distribuită pe Instagram, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că liderul statului Belarus, Alexandr Lukașenko, și-a asumat responsabilitatea de a se asigura că toate avioanele, elicopterele și rachetele staționate pe teritoriul Belarusului vor rămâne la sol pe întreg parcursul călătoriei, discuțiilor și întoarcerii delegației ucrainene.

27 februarie – 15:30

Vladimir Putin le-a ordonat ministrului apărării și șefului statului major al armatei să pună în alertă forțele de descurajare nucleară. Într-o declarație postată pe Twitter, acesta a anunțat că decizia nu vine doar în urma măsurilor economice “neprietenoase” ale țărilor europene, ci și în urma declarațiilor agresive din partea liderilor NATO.

27 februarie – 13:00

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, într-o postare pe Twitter, că reprezentanții săi au intentat oficial un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Statul ucrainean a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a-și justifica agresiunea și a solicitat trupelor rusești încetarea urgentă a activității militare. Anterior, Rusia a anunțat că va trimite negociatori în Belarus, pentru a discuta cu oficialii din Ucraina, însă Zelenski a refuzat întâlnirea pe teritoriul aceastei țări, considerând-o complice la agresiunea suferită de statul său.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 30 mai în lume – Secretarul general al NATO a anunțat că vor fi trimise încă 700 de trupe în Kosovo, sute de refugiați din taberele din Dadaab, Kenya, au fost afectați de o epidemie de holeră, iar oficialii Africii de Sud au acordat imunitate diplomatică generală liderilor care vor participa la summitul BRICS

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu Un vas de ajutor umanitar cu peste …