Home / Criza din Ucraina / Evoluția conflictului din Ucraina – Live UPDATE / VIDEO
Credit foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

Evoluția conflictului din Ucraina – Live UPDATE / VIDEO

UPDATE 27 februarie – 02:00

Decizia de eliminare a Rusiei din principalul sistem global de plăți bancare a câștigat teren după ce guvernul Germaniei a încetat să se opună excluderii băncilor rusești din sistem. Schimbarea deciziei Germaniei a deschis calea către noi sancțiuni economice împotriva Rusiei. Mai multe țări, precum Marea Britanie, au făcut lobby pentru ca Rusia să fie blocată din sistemul SWIFT, sistem ce face posibilă mutarea banilor peste granițe. Până acum, Germania a susținut că expulzarea Rusiei din SWIFT ar dăuna masiv economiilor occidentale și ar aduce suferințe pe scară largă mai degrabă cetățenilor Rusiei, decât guvernului.

Franța a interceptat și confiscat o navă de marfă sub pavilion rusesc suspectată de încălcarea sancțiunilor impuse Moscovei. Nava a părăsit orașul Rouen, din nord-vestul Franței, și se îndrepta spre Sankt Petersburg,  cu o încărcătură de mașini noi. Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite ale Americii  a emis sancțiuni împotriva navei, declarând că este deținută de o subsidiară a Promsvyazbank, una dintre instituțiile financiare ruse afectate de sancțiuni.

Proprietarul clubului de fotbal englez, Chelsea Londra, și totodată unul dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei, Roman Abramovici, a declarat că „oferă administratorilor fundației caritabile Chelsea administrarea” clubului sportiv. Fundația Chelsea conduce atât departamentele de educație și cât și cele comunitare ale clubului, precum și diverse alte activități caritabile.Președintele fundației este avocatul american Bruce Buck, iar alți administratori includ  managerul echipei feminine de la Chelsea, Emma Hayes, directorul de finanțe al clubului, Paul Ramos, președintele Asociației Olimpice Britanice, Sir Hugh Robertson, șefa FARE (Football Against Racism in Europe), Piara Powar și avocatul John Devine.

Mai mulți civili din Ucraina au depus eforturi pentru a împiedica ulterioarele atacuri rusești. Un tractor și un camion de livrare au fost parcate în unghiuri strategice pentru a bloca trecerea oricărui potențial atacator, sudorii au creat noi obstacole, întârindu-și propriile apărări, iar muncitorii dintr-o fabrică de cusut, specializați în realizarea uniformelor, au confecționat  saci de nisip.

Femeile și copiii ucraineni au fost nevoiți să aștepte până la 24 de ore la coadă, pe partea ucraineană a graniței, pentru a ajunge la punctul de trecere cu Republica Moldova de la Palanca. În cele trei zile de la începutul invaziei, zeci de mii de ucraineni au trecut pe la punctele de frontieră ale Republicii Moldova și ale altor patru națiuni învecinate cu Ucraina. Bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu le este permis să părăsească țara.

UPDATE 27 februarie – 00:30

Fondatorul Space X și Tesla, afacerisul Elon Musk, a anunțat, pe Twitter, că serviciul de internet prin satelit Starlink este operațional în acest moment, în Ucraina.

Un spital de pediatrie oncologică din regiunea capitalei Kiev a fost lovit de rachete rusești, ducând la decesul unui copil și rănirea a cel puțin alți doi. Vestea a stârnit controverse, după ce Vladimir Putin a pretins ca armata rusă nu va ataca civili.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un nou set de sancțiuni menite „să oprească mașinăria de război a lui Vladimir Putin”, printre care se numără și eliminarea unor bănci rusești din platforma interbancară SWIFT.

Grupul de hackeri Anonymus a anunțat că unele canale TV din Rusia au fost atacate cibernetic, prezentând în loc de programul obișnuit scene filmate din timpul conflictului din Ucraina, astfel încât cetățenii ruși să vadă imagini cu ce se întâmplă în țara vecină.

https://twitter.com/YourAnonTV/status/1497678663046905863

UPDATE 26 februarie – 23:00

Germania a anunțat că va trimite armament Ucrainei, într-o decizie istorică pentru statul care a evitat expedierea armamentului în zone de conflict. Conform estimărilor, Germania va trimite 1000 de arme antitanc și 500 de sisteme de apărare antiaeriene de tip Stinger.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a extins interdicția de circulație a locuitorilor capitalei ucrainene pe străzile orașului de la 17.00 sâmbătă până luni la ora 08.00. Măsura este menită să permită o apărare mai eficientă a capitalei și a locuitorilor acesteia.

Ramzan Kadyrov, liderul regiunii Cecenia și un aliat al lui Vladimir Putin, a anunțat detașarea trupelor cecene în Ucraina.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 21 septembrie în lume – Guvernul indian a oprit eliberarea de vize pentru cetățenii canadieni, statul polonez a anunțat că va înceta livrarea de arme către Ucraina, iar președintele Siriei a efectuat prima vizită de stat în China de la debutul războiului civil

Material realizat de Anca Teodora-Maria Autoritățile din Statele Unite ale Americii au anunțat că vor …