Home / Documentar / European Green Week 2021 și planul ”Zero Poluare” – Inițiativele și obiectivele UE pentru protejarea mediului înconjurător

European Green Week 2021 și planul ”Zero Poluare” – Inițiativele și obiectivele UE pentru protejarea mediului înconjurător

,,European Green Deal” sau ,,Pactul Ecologic European” cuprinde numeroase inițiative pe care Comisia Europeană își propune să le pună în practică pentru a putea corecta nivelul de poluare din spațiul european până în 2050. Importanța existenței unui astfel de pact între statele membre ale Uniunii Europene este direct legată de modul în care aceste acțiuni, destinate protejării mediului, pot stimula un consum mai eficient al resurselor naturale, pot determina scăderea nivelului de poluare, îmbunătățirea standardelor de mediu la nivel mondial și refacerea biodiversității terestre. 

Printre dimensiunile cuprinse în Pactul Ecologic European, un plan foarte important de acțiune este reprezentat de ,,Zero Pollution Action Plan” sau ,,Planul de Acțiune pentru Poluare Zero”, lansat de către Comisia Europeană în 2019, desfășurat până în prezent prin intermediul unor campanii de stopare a poluării mediului înconjurător. Anul acesta, #EUGreenWeek, sau Săptămână Verde a Uniunii Europene are loc începând cu 31 mai și se va încheia pe 4 iunie, fiind una dintre activitățile inițiate de către Comisia Europeană pentru a promova impactul și necesitatea implementării programului Zero Poluare. 

Planul de Acțiune pentru Poluare Zero reprezintă o sursă de inițiative ambițioase care tind către eliminarea poluării aerului, apei și solului. Această ambiție de a ajunge la un nivel inexistent de poluare în rândul celor mai importante resurse pe care planeta ni le poate oferi este fundamentată, în mod evident, de rapoartele oficiale și îngrijorătoare ale instituțiilor europene, care înfățișează pericolul real pe care poluarea îl reprezintă în viața de zi cu zi a oamenilor. De aceea, poluarea reprezintă una dintre cele mai mari amenințări asupra sănătății noastre și a unei funcționări echilibrate și sustenabile a ecosistemului Terrei. Totodată, poluarea este cea mai importantă cauză a multor boli psihice și fizice și a numărului tot mai augmentat al deceselor premature, în special în rândul copiilor, al persoanelor cu anumite afecțiuni medicale și al persoanelor în vârstă. Pe lângă afectarea severă a sănătății oamenilor, poluarea este unul dintre principalele motive care cauzează pierderea dramatică și, uneori, ireversibilă a biodiversității. Aceasta reduce capacitatea ecosistemelor de a stoca și elimina dioxidul de carbon. 

În 2021, Comisia Europeană a adoptat planul de acțiune „Către o ambiție de poluare zero pentru aer, apă și sol – construirea unei planete mai sănătoase pentru oameni mai sănătoși”, pornind de la crudul adevăr: poluarea afectează pe toată lumea – prin aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem sau terenul pe care cultivăm mâncarea… însă nu afectează pe toată lumea în mod egal! De exemplu, segmentele de populație care locuiesc în zone mai defavorizate trăiesc foarte des în vecinătatea unor zone contaminate sau în regiuni în care există un flux foarte mare al traficului. De aceea, Planul de Acțiune al Uniunii Europene, ,,Zero Poluare”, este o acțiune cheie a Pactului Ecologic European, programat pentru primăvara anului 2021. Acesta va contribui la crearea unui mediu fără emisii toxice în întreaga uniune, printr-o mai bună monitorizare, raportare, prevenire și remediere a nivelului poluării. De asemenea, inițiativa va avea ca obiectiv și redresarea post-COVID 19, ajutând la reconstrucția unei economii a UE mai durabile, creând oportunități de locuri de muncă și reducând inegalitățile sociale. Săptămâna verde europeană 2021 va fi dedicată „ambiției zero poluare”. De asemenea, va analiza alte inițiative europene relevante pentru acordul verde, precum inițiativele climatice, viitoarea strategie pentru produșii chimici, inițiative în domeniile energiei, industriei, mobilității, agriculturii, pescuitului, sănătății și biodiversității.

Săptămâna verde a UE 2021 va fi o oportunitate de implicare civică activă pentru toți cetățenii europeni interesați și va contribui la creșterea gradului de conștientizare a luptei împotriva poluării prin modul în care oameni de pretutindeni vor lucra împreună pentru a face ca ,,Planul de Acțiune pentru Poluare Zero” să devină realitate. 

Evenimentul de deschidere al Săptămânii Verzi Europene, #EUGreenWeek, va avea loc în orașul Lahti din Finlanda, pe 31 mai 2021. Orașul nu a fost ales întâmplător, astfel ca Lahti a câștigat anul acesta titlul de Capitală Verde Europeană (European Green Capital winner). Evenimentul își propune să aducă în discuție activitatea de cercetare și planificare pentru protecția mediului pentru cetățenii interesați și dornici să se implice în viitorul inițiativei Zero Poluare.

Evenimentul Citizen Science for Zero Pollution va deschide, de asemenea, discuția despre Planul de Acțiune al UE, Zero Pollution, vizând cele trei teme principale: aer, apă și sol. Evenimentul de deschidere va avea drept gazde personalități politice importante, cu o vastă experiență în domeniu, precum primarul Pekka Timonen din Lahti, Green Capital of EU 2021, comisarul Virginijus Sinkevičius, ministrul mediului și schimbărilor climatice, Krista Mikkonen, și dr. Susanne Hecker, președintele European Citizen Science Association. 

Participarea la eveniment este gratuită, dar înregistrarea în prealabil în cadrul evenimentului este obligatorie. Poți verifica site-ul oficial https://www.eugreenweek.eu/ pentru a putea participa la aceste evenimente. 

Ce spui? Te-ai înscris deja?

Material realizat de echipa redacțională PoliticALL cu ocazia celebrării Zilei Pământului, în parteneriat cu proiectul Umanism în România.

______________________________________________________________________________________________________________

Surse:

https://ec.europa.eu/environment/strategy/zero-pollution-action-plan_en

https://www.eugreenweek.eu/

https://www.eugreenweek.eu/high-level-opening-event

https://events.liveto.io/events/eu-green-week

https://greendeal.ro/green-deal-pactul-ecologic-european-prezentare/#

Despre Ana Miruna Toma

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …