Home / Politica si... / Criza / Erdogan solicită o abordare bistatala pentru rezolvarea crizei cipriote

Erdogan solicită o abordare bistatala pentru rezolvarea crizei cipriote

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut identificarea unei soluții ”bistatale” în privința Ciprului, cu ocazia unei vizite la nivel înalt efectuată în regiunea de nord a insulei, potrivit Politico. 

,,In Cipru exista doua popoare diferite, doua sisteme democratice diferite si doua state’’, a afirmat liderul turc intr-un discurs. 

Vizita sa a avut drept scop celebrarea a 37 de ani de la declararea unilaterala a independentei  Republicii Turce a Ciprului de Nord. Ciprul este divizat intre sudul dominat de cipriotii greci si nordul dominat de cipriotii turci inca  de la invazia Turciei pe insula in 1974. La acel moment, invazia turca a venit drept raspuns al unei lovituri de stat sustinuta de Grecia. 

Conflictul inghetat din Cipru a cauzat intensificarea tensiunilor de-a lungul timpului, astfel incat Turcia nu recunoaste Republica Cipriota, stat membru al Uniunii Europene, recunoscut la nivel international, iar Ciprul de Nord este recunoscut in mod oficial doar de catre Turcia.

In ultimele luni, tensiuni intre Grecia, Turcia si Cipru s-au intensificat pe fondul refuzului Turciei de a recunoaste granitele maritime, in urma unor descoperiri recente de rezerve de petrol si gaze naturale in Mediterana de Est.  

,,Pentru foarte mult timp, am sustinut ca trebuie sa existe o sansa de cooperare in ceea ce priveste resursele energetice in Mediterana de Est’’, afirma Erdogan, adaugand ca Turcia si Ciprul de Nord nu vor mai tolera ,,jocurile diplomatice’’ pentru drepturile teritoriale maritime. 

Vizita liderului turc vine la cateva saptamani de la castigarea alegerilor prezidentiale de catre Ersin Tatar, a carui victorie semnaleaza o influenta intensificata a Ankarei in Ciprul de Nord si un viitor impediment in medierea conflictului cipriot.

Erdogan a vizitat orasul Varosha, un resort litoral foarte popular in trecut, abandonat si ingradit, lasat sa se prabuseasca in urma invaziei din 1974. Parti din resort au fost redeschise inaintea alegerilor, intr-o miscare menita sa atraga sprijin electoral. Cateva sute de persoane s-au adunat pentru a protesta impotriva vizitei lui Erdogan, tinand bannere cu mesajul ,,fără picnicuri peste durere’’ (”no picnic over pain”). 

Reprezentantii Ciprului au numit vizita ,,provocatoare si ilegala’’, declarand ca ,,Ankara nu arata niciun respect pentru dreptul international, pentru principiile si valorile europene, precum si fata de obligatiile sale catre Uniunea Europeana.’’

Despre Anca-Maria Barbu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …