Home / GeopoliticALL / Două treimi din gazele cu efect de seră, produse de doar 90 de companii din lume

Două treimi din gazele cu efect de seră, produse de doar 90 de companii din lume

Poluarea cu gaze de efect de seră, provocată de doar 90 de companii din întreaga lumeImpactul asupra schimbărilor climatice care a generat întreaga criză din prezent privind acest subiect a fost generat de doar 90 de companii, ale căror emisii de gaze cu efect de seră sunt responsabile pentru actuala încălzire globală, se arată într-un studiu citat de The Guardian. Aceste companii au produs împreună două treimi din întreaga cantitate de gaze cu efect de seră de la începutul erei industriale, printre acestea aflându-se atât companii private – precum Chevron, British Petroleum sau Axxon – cât şi companii guvernamentale.

Totodată, studiul arată că jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră au fost produse în ultimii 25 de ani, cu mult timp după ce corporaţiile şi guvernele au fost conştiente de impactul pe care aceste emisii le au asupra încălzirii globale.

Fostul vicepreşedinte al Americii, Al Gore, important activist împotriva încălzirii globale, susţine că cercetarea publicată de ziarul Climatic Change, care a arătat că marea majoritate a acestor firme sunt producătoare de gaz, petrol şi cărbune reprezintă un ,,pas important înainte”, iar responsabilitatea schimbărilor climatice nu aparţine doar guvernelor: ,,Această cercetare e un pas crucial pentru înţelegerea noastră în evoluţia crizei climatice. Atât sectorul public cât şi cel privat trebuie să ia măsuri pentru a opri încălzirea globală”, a declarat Al Gore pentru The Guardian. ,,Aceia care au o responsabilitate istorică în poluarea atmosferei noastre, trebuie să ia parte şi la găsirea unei soluţii”. El a sugerat, de asemenea, că o nouă monitorizare a emisiilor de carbon ar putea restabili dezbaterea referitoare la cei vinovaţi de criza climatică actuală.

Autorul analizei, Richard Heede, care este şi cercetător la Institutul din Colorado responsabil de monitorizarea schimbărilor climatice, susţine că ,,sunt mii de producători de petrol, gaz sau cărbune în lume, dar factorii de decizie, directorii şi miniștrii responsabili de extracţia cărbunelui şi a petrolului pot fi restrânşi la doar cateva persoane”.

IPPC, Panoul schimbărilor climatice al Natiunilor Unite, avertiza în luna septembrie că în ultimii 30 de ani, umanitatea a atins un nivel constant de emitere a dioxidului de carbon (CO2), în prezent, ajungângu-se la un cod roşu al poluării, nivelul acesteia fiind de două ori mai mare decât în anii precedenţi.

Liderii reuniți la Varșovia pentru negocierile climatice ONU din această săptămână s-au lovit constant de neputinţa statelor în rezolvarea crizei climatice fie că e vorba de emiţători vechi ca America sau Europa fie de economiile în creştere, din India sau China.

Cercetările arată că cele 90 de companii emiţătoare de dioxid de carbon au produs 63% din emisiile globale, cumulate, din cantitatea de dioxid de carbon industrial și metan produsă între 1751-2010, adică aproximativ 914 gigatone emisii de CO2. Majoritatea sunt companii producătoare de gaz, petrol şi cărbune, iar şapte dintre ele sunt fabrici de ciment.

Lista celor 90 de companii a inclus 50 de firme cu capital privat, majoritatea companii petroliere recunoscute pe scară largă ca Chevron, Exxon, BP sau Royal Dutch Shell şi companii producătoare de cărbune ca British Coal Corp, Peabody Energy and BHP Billiton. 31 de companii de pe listă sunt companii deţinute de stat ca Saudi Aramco din Arabia Saudită, Gazprom-ul din Rusia sau Statoil din Norvegia. Nouă erau industrii conduse de guvern, producătoare în special de cărbune, în state precum China, fosta Uniune Sovietică, Coreea de Nord sau, statul gazdă al discuţiilor din această săptămână, Polonia.

Experţii, cunoscători ai cercetării lui Heede şi ai politiciilor privind schimbările climatice au încredere în acest demers privindu-l ca pe o soluţie pentru criza climatică actuală. ,,E posibil ca aceste cercetări să reuşească să ne scoată din impas” a susţinut Naomi Oreskes,  profesor în istoria ştiinţei la Harvard. ,,Sunt o mulţime de state care au produs cantităţi impresionante de emisii despre care, de obicei, nu vorbim. Nu vorbim despre Mexic, Polonia sau Venezuela. Aşadar nu sunt doar săraci contra bogaţi, sunt, de asemenea, producători conta consumatori şi resurse multe conta resurse puţine”. Ea a menţionat, de asemenea, companiile de top care au finanţat campanii de negare a poluării climatice şi a declarat că cel mai tare a şocat-o coalizarea la scară largă a producătorilor în acest sens şi cum au reuşit astfel amânarea unor măsuri împotriva lor. Datele reprezintă opt ani de cercetări exhaustive în ceea ce priveşte emisiile de carbon de-a lungul timpului, precum şi istoria celor mai importante surse de emisii.

Michael Mann, expert în resurse climatice a declarat că speră ca cercetarea să aducă odată cu ea o monitorizare mai atentă asupra companiilor şi a rezervelor de petrol şi cărbune rămase. ,,Ceea ce cred că ar putea schimba regulile jocului în momentul de faţă, este potenţialul de verificare a surselor viitoarelor emisii. Astfel ar creşte responsabilitatea asupra arderii de combustibili fosili. Aceştia nu mai pot fi arşi fără ca restul lumii să ştie de ei.” Alţii au fost mai puţin optimişti în legătură cu faptul că o monitorizare mai atentă a surselor emiţătoare de gaze cu efect de sferă ar putea influenţa în vreun fel reducerea emisiilor, diminuând riscul unei schimbări climatice catastrofale.

John Ashton, care a lucrat ca negociator-şef pe probleme de schimbări climatice, timp de şase ani, pentru Marea Britanie, a spus că rezultatele au reafirmat rolul important pe care îl au entităţiile producătoare de combusitibili fosili în economie. ,,Provocarea cu care ne confruntăm constă ca pe perioada unei singure generaţii să transformăm acest sistem energetic emiţător de dioxid de carbon într-un sistem ale cărui emisii să fie neutre. Dacă nu facem acest lucru, nu avem nicio şansă să păstrăm emisiile de carbon la pragul de 2C”.

Operaţiunile companiilor au cuprins sedii de firme din 43 de state diferite. ,,Aceste entităţi extrag resurse de gaze, petrol şi cărbune din fiecare provincie a lumii şi procesează combustibilul în produse comercializabile, care sunt vândute consumatorilor fiecărei naţiuni de pe Pamant,” susţine Heede în analiza sa.

Cercetarea a descoperit că cea mai mare parte a companiilor cu capital privat au fost responsabile de o cantitate de emisii nemăsurabile. Aproape 30% din emisii au fost produse doar de companiile de top. După calculele lui Heede, companiile de petrol şi de cărbune deţinute de guvern în fosta Uniune Sovietică au produs mai multe emisii cu efect de gaze de seră decât oricare altă entitate – exact sub 8.9% din totalul produs în toate timpurile, iar China s-a apropiat foarte mult de acelaşi record cu o producţie de 8.6% a emisiilor produse tot de companiile deţinute de stat.

Chevron Texaco a fost emiţătorul de frunte, printre companiile cu capital privat, producând 3.5% din emisiile de gaze cu efect de seră, pe un loc nu prea îndepărtat se află Exxon cu emisii de 3.2% , iar al treilea în clasament se afla British Petroleum producătoare de 2.5% din emisia de gaze, până în prezent.

Raportul privind istoricul emisiilor de gaze a fost realizat folosind înregistrări publice şi date din Centrul de Analiză şi Informare privind energia CO2 a Departamentului Statelor Unite. Centrul estimează că din anul 1751, emisile globale de gaze totale au fost de 1.450 de gigatone.

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *