Home / Politica si... / Criza / Discurs istoric al liderilor francez și german în Parlamentul European: Francois Hollande și Angela Merkel au făcut apel la unitate în contextul crizei refugiaților

Discurs istoric al liderilor francez și german în Parlamentul European: Francois Hollande și Angela Merkel au făcut apel la unitate în contextul crizei refugiaților

Moment istoric miercuri 7 septembrie în Parlamentul European. Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au susținut un discurs comun în fața eurodeputaților, la 26 de ani după ce Helmut Kohl și François Mitterrand și-au prezentat viziunea asupra Uniunii în fața aleșilor europeni.

Lansând un apel la unitatea UE în fața crizelor, Angela Merkel și Francois Hollande au vorbit mai ales despre criza refugiaților și conflictul din Siria care au repercusiuni importante asupra statelor din blocul comunitar.

Liderul francez a subliniat nevoia existenței unei mai puternice integrări europene, pentru ca UE să poată face față provocărilor.

”Dezbaterea (…) se axează pe afirmarea Europei sau sfârșitul Europei, adică revenirea la frontierele naționale, destrămarea politicilor europene și abandonarea monedei euro”, a avertizat președintele Hollande, reamintind că ”naționalismul înseamnă război”, după cum a declarat în urmă cu peste două decenii Francois Mitterand.

Referindu-se la afluxul de refugiați din Africa și Orientul Mijlociu care iau cu asalt granițele sudice ale Europei, liderul de la Elysee a subliniat faptul că UE a avut nevoie de prea mult timp pentru a evalua amploarea acestei crize.

”Europa s-a angajat să salveze vieți, să lupte împotriva bandelor criminale care profită de pe urma afluxului de refugiați, însă Europa a înțeles târziu că tragediile din Orientul Mijlociu și Africa au consecințe asupra ei”, a atras atenția Francois Hollande, potrivit Huffington Post.

Un mesaj similar a avut și cancelarul Angela Merkel care a declarat că ”în fața crizei refugiaților nu trebuie să fim tentați să acționăm la nivelul statelor naționale, dimpotrivă”, notează Le Figaro.

Liderul de la Berlin a catalogat drept „învechite” regulile privind cererile de azil în Europa.

”Sincer, procesul de la Dublin (prin care refugiații trebuie să solicite azil în prima țară din UE în care au ajuns – n.r), în forma sa actuală, este depășit. Pledez pentru o nouă procedură de repartizare echitabilă între țările europene a solicitanților de azil”, a declarat Merkel.

În ceea ce privește conflictul din Siria, Francois Hollande a lansat un apel la adresa comunității internaționale pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic.

”Dacă vom lăsa ciocnirile religioase să ia amploare să nu credem că vom fi în siguranță: va fi un război total. Trebuie să construim în Siria, împreună cu toți cei care pot contribui, un viitor politic care oferă populației siriene o alternativă la Bashar al Assad sau Daesh”, a avertizat președintele francez.

 

 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *