Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Armata din Thailanda reprimă protestele şi îşi sporeşte controlul după lovitura de stat

Armata din Thailanda reprimă protestele şi îşi sporeşte controlul după lovitura de stat

Guvernul militar din Thailanda a trimis, duminică, mii de militari şi poliţişti în centrul oraşului Bangkok, pentru a înăbuşi orice disidenţă care se opune loviturii de stat a armatei din 22 mai şi pentru a reduce protestele ce au avut loc în jurul mall-uri, în utima perioadă, informează Reuters.

Armata a arestat-o pe fostul premier Yingluck Shinawatra, după mai multe luni de proteste. Yingluck a fost obligată să se retragă înainte de lovitura de stat, atunci când instanţa a găsit-o vinovată de abuz de putere. Aproximativ 5.700 de poliţişti şi soldaţi au desfăşurat acţiuni de împotriva mulțimii revoltate, în centrul oraşului Bangkok, în cursul zilei de duminică.

Unităţile de implementare rapide au fost şi ele prezente pentru a opri protestele împotriva loviturii de stat care pare să îşi continue planurile, însă în altă parte a ţării, a declarat şeful adjunct de poliţie, Somyot Poompanmoung. Armata a interzis adunările politice formate din mai mult de cinci persoane, de aceea protestele care au avut loc în Bangkok au fost mici şi de scurtă durată.

Un grup de protestatari s-a adunat duminică pe o pasarelă care spre Centrul de Artă şi Cultură din capitala Bangkok, unde au avut loc proteste, după ce armata a decretat legea marţială pe 20 mai. Sute de trupe echipate împotriva revoltelor au sosit şi au luat cu asalt pasarela, înăbuşind protestele. Anterior, un grup de aproximativ 30 de persoane au protestat în interiorul Terminalului 21, în mall, în zona Asoke.

Un grup de dimensiuni similare s-a adunat la Universitatea Thammasart lângă Palatul Regal, unul dintre locurile cele mai vizitate de turişti în Bangkok. Mulţi revoluţionari au semnalat opoziţia faţă de lovitura de stat printr-un semn, care după spusele lor reprezintă libertate, egalitate şi fraternitate, ridicând trei degete mijlocii de la o mâna în aer. De asemenea au mai fost văzute afişe care purtau inscripția: “Nu loviturii de stat”.

Sâmbătă, 31 mai, autorităţile au închis drumurile din jurul monumentului Victory, care ar fi urmat să devină un punct forte pentru opoziţie. Deşi zona a fost înconjurată de poliţie, protestatarii nu s-au lăsat mai prejos. În Ratchaprasong, atât reprezentaţi ai mass-mediei, cât şi autoritațile militare au fost prezente, însă nici urmă de protestatari. Reprezentanții mall-ul Central World au decis să deschidă complexul cu patru ore mai târziu decât în ​​mod normal. În jurul amiezii, în incinta acestuia se aflau doar câţiva cumpărători.

Într-un discurs televizat, vineri seară, şeful armatei şi autorul loviturii de stat, Generalul Prayuth Chan-Ocha a declarat că armata ar avea nevoie de timp pentru a reconcilia forţele politice antagoniste din Thailanda. El a prezentat un proces care va începe prin trei luni de “reconciliere”O constituţie temporară va fi elaborată, un prim-ministru şi a un cabinet interimar vor fi aleşi pentru aproximativ un an, a mai declarat el. Data alegerilor rămâne însă necunoscută.

Statele Unite ale Americii, ţările Uniunii Europene şi alţe state i-au cerut lui Prayuth să restabilească democraţia rapid, eliberând deţinuţii politici şi punând capăt cenzurii. Australia a întrerupt relaţiile cu armata thailandeză sâmbătă şi a îndemnat cetăţenii să nu călătorească în această ţară. “Foarte important, am început deja un proces pentru restabilirea poziţiei democratice”, a declarat Sihasak Phuangketkeow, secretarul permanent al Ministerul Afacerilor Externe din Thailanda. “Dacă lucrurile vor progresa, sper că prietenii şi partenerii noştri vor ţine cont de aceste evoluţii”, a mai precizat acesta.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Reglementarea accesului la rețeaua „world wide web” sau sfârșitul Internetului așa cum l-am cunoscut până acum

Material realizat de Miruna Toma Rețeaua globală care presupune acces garantat la toate resursele informative …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *