Home / Politica si... / Criza / Consiliul de securitate al ONU s-a reunit de urgenţă la cererea Rusiei ca urmare a violenţelor din estul Ucrainei

Consiliul de securitate al ONU s-a reunit de urgenţă la cererea Rusiei ca urmare a violenţelor din estul Ucrainei


Consiliul de Securitate al Na
ţiunilor Unite  s-a reunit de urgenţă în cursul serii de duminică,  ca urmare a cererii formulate de Moscova în urma mobilizării forţelor armate din Ucraina împotriva militanţilor pro-ruşi din estul ţării, informează The Guardian.

Rusia a acuzat Kievul de „acte criminale” ca urmare a intervenţiilor violente din estul Ucrainei, împotriva manifestanţilor pro-ruşi care ocupaseră sediile unor clădiri guvernamentale, în timp ce Kievul susţine că ocupanţii sunt „terorişti” şi separatişti aflaţi în slujba Moscovei.

Ambasadorul rus prezent la întalnire, Vitaly Churkin, a respins afirmațiile țărilor occidentale și ale Ucrainei conform cărora Moscova a fost în spatele desfășurării de forțe, acuzându-și vecinii de folosirea unor trupe radicale neo-naziste pentru a destabiliza regiunea estica a țării.

”Vestul va determina daca se poate evita sau nu un război civil în Ucraina. Anumite persoane, unele dintre ele prezente chiar la acesta sedință, nu vor să vadă adevăratele motive din spatele conflictelor din Ucraina, presupunând că Moscova poarta întreaga responsabilitate”.

Pe de altă parte, reprezentantul Marii Britanii a reamintit consiliului că Rusia a convocat zeci de mii de trupe armate în apropierea graniței ucraeniene, suplimentându-le pe cele 25,000 deja prezente în Crimea, regiune anexată de Moscova luna trecută.

”Imaginile din sateliți arată cum aproximativ 35,000-40,000 de militari ruși se află în vecinătatea graniței cu tara Ucraina. Aceștia sunt dotați cu avioane de luptă, tancuri, artilerie și unități de suport logistic”, a declarat Mark Lyall Grant.

În acest timp, în Ucraina, prședintele Alekasander Turcinov, motivat de moartea unui ofiițer de poliție și rănirea a doi dintre colegii săi, a emis un termen limită pentru rebelii ce au pus stăpânire pe o serie de clădiri importante pentru a preda armele, ce a expirat luni, la ora 6.00 GMT.

Autoritățile de la Kiev au declarat în mod constant că rebelii au acționat sub influența Kremlinului. Totuși, a-i îndeparta prin utilizarea forței ar putea declanșa un alt val de proteste ce vor destabiliza și mai mult situația internă deja precară.

Statele Unite îşi susține în continuare participarea sa activă la negocieri, prin dialoguri constante între Washington și Moscova. La sfârșitul săptămânii trecute, ministerul de interne American a dat publicității o declarație prin care confirma că operațiunile pro ruse din timpul weekendului au avut un puternic caracter organizat, militanții fiind echipați cu veste antiglonț, uniforme de camuflaj cu insignele rupte și arme de foc rusești.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *