Home / Politica si... / Alegeri / UE completează funcțiile de conducere pentru viitoarele mandate ale Comisiei și Consiliului European

UE completează funcțiile de conducere pentru viitoarele mandate ale Comisiei și Consiliului European

2caedb8d8815d9a110df8fd5d5e6bf70Europa și-a ales în cadrul unui summit organizat sâmbătă la Bruxelles viitorii lideri. După numirea lui Jean-Claude Juncker în funcția de viitor președinte al Comisiei Europene luna trecută, liderii europeni i-au ales pe Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, drept viitor președinte al Consiliului European și pe Ministrul de Externe italian, Federica Mogherini, drept succesoare a lui Catherine Ashton in funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, relatează Reuters. 

Numirea lui Tusk drept viitor președinte al Consiliului constituie un avantaj important în ceea ce privește influența statelor est-europene care au aderat la Uniune după anul 2000 și care susțin Ucraina în fața ambițiilor președintelui rus, Vladimir Putin.

Pe de altă parte, multe dintre puterile vestice europene au ezitat în fața sancțiunilor UE la adresa Rusiei de teamă să nu își distrugă propria economie, ca de exemplu Italia, una din țările dependente de gazul rusesc.

În primele comentarii făcute după nominalizări, Federica Mogherini a subliniat importanța atingerii unui acord diplomatic cu Rusia: „În timp ce ne gândim la viitoare sancțiuni, ar trebui să lăsăm loc și de diplomație, cu speranța că această combinație, o combinație înțeleaptă, poate fi eficientă.”

 

Reprezentanții țărilor din fostul bloc comunist au împiedicat numirea unui candidat în funcția de reprezentant pentru politica externă a UE la un summit organziat în urmă cu două luni, criticând-o pe Mogherini pentru că nu tratează subiectul Rusia cu suficientă severitate. 

Numirea lui Tusk și a lui Mogherini a echilibrat interesele facțiunilor de stânga și de dreapta, a vestului și a estului, a sudului și nordului Europei și a răspuns și necesității imperioase de avea mai multe femei în funcțiile-cheie ale Uniunii. Mogherini a răspuns criticilor conform cărora ar fi prea tânără la cei 41 de ani ai săi pentru a ocupa o astfel de funcție spunând: „Vorbesc în numele noii generații. Sunt aici să promovez pacea în cadrul Uniunii și dincolo de aceasta.” Tusk va prezida și summiturile zonei euro, chiar dacă țara sa, Polonia, încă nu a adoptat această monedă. Cancelarul german, Angela Merkel, consideră această acțiune drept simbol al dorinței de unitate promovate de liderii UE pentru a evita o separare între zona euro și țările UE care folosesc moneda proprie. 

În săptămânile ce urmează se vor acorda noi funcții-cheie în noua Comisie prezidată de Jean-Claude Juncker. Printre altele, Marea Britanie, Franța și Germania concurează pentru a le asigura candidaților lor portofolii importante în Comisia lui Juncker, precum cele privind energia, comerțul și economia. Acestă rivalitate a guvernelor naționale primează în fața insituțiilor supranaționale ale UE. Susținătorii existenței unei singure puteri politice centralizate la Bruxelles, care au determinat și apariția „euroscepticismului” drept contrareacție, ar putea rămâne din nou dezamăgiți.

Liderii europeni au căzut de acord să programeze următorul summit pe data de 7 octombrie

Despre Volina Șerban

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *