Home / Politica si... / Afaceri / America Latină, principala sursă de aprovizionare a Chinei pentru susţinerea creşterii economice

America Latină, principala sursă de aprovizionare a Chinei pentru susţinerea creşterii economice

china_americalatina_1Relațiile dintre China și multe state din America Latină stau sub semnul furnizării de materii prime și al împrumuturilor.

Țări ca Venezuela și Ecuador vând Chinei petrol, Chile îi furnizează cupru, din Brazilia Beijingul primește mineru de fier, iar din Argentina boabe de soia. Pe de altă parte, potrivit unor cifre prezentate de China-Latin America Finance Database și citate de The Economist, între 2005 și 2013, China a oferit statelor din America Latină împrumuturi de aproximativ 100 de miliarde de dolari, cele mai consistente sume venind din partea China Development Bank (CDB). În 2013, aceste state au primit de la Beijing împrumuturi de până la 15 miliarde de dolari, față de 5,2 miliarde venite de la Banca Mondială și aproximativ 17 miliarde de dolari oferite de băncile comerciale străine.

85% din banii pe care China i-a împrumutat statelor din America Latină au fost au fost destinați infrastructurii, sectorului energetic și mineritului.

Mai mult de jumătate din aceste sume au ajuns în Venezuela, țară care își returnează mare parte din împrumut din încasările făcute în urma vânzărilor de petrol în China. Sume importante au ajuns și în Ecuador sau Brazilia, unde compania de stat Petrobras a negociat în 2009 o linie de împrumut de 10 miliarde de dolari cu CDB.

Astfel de acorduri sunt în avantajul Chinei, arată jurnaliștii de la The Economist, nu doar pentru că astfel Beijingul își asigură aprovizionarea cu energie pe termen lung, ci și pentru că în acest mod  se reduce riscul de creditare pentru țările mai puțin solvabile, ca Venezuela sau Argentina.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *