Home / Politica si... / Drepturi / Cercetătorii cer decriminalizarea prostituției pentru a diminua răspândirea infectării cu virusul HIV

Cercetătorii cer decriminalizarea prostituției pentru a diminua răspândirea infectării cu virusul HIV

Prestatorii de servicii sexuale sunt supuși represiunilor, violențelor și abuzurilor, de multe ori chiar și de către reprezentanții legii, scrie The Guardian, care citează o lucrare științifică. Pentru a avea control asupra răspândirii virusului HIV, prostituția trebuie scoasă de sub incidența legii, continuă lucrarea prezentată pe larg în publicația medicală Lancet.

Prestatorii de servicii sexuale, fie ei de sex feminin sau masculin, sunt supuși actelor de discriminare și violență chiar și în momentele în care sunt în situația de a se confrunta cu legea. Teama de poliție și de alte autorități ale statului, dublată de abuzurile în sine, sunt alte cauze ale răspândirii virusului HIV.

Studiile desfășurate în Canada, India și Kenya conțin declarații ale prostituatelor care spun că poliția le confiscă mijloacele de protecție sexuală – ce le socotesc a fi dovezi ale fărădelegii – și sunt supuse violenței de natură fizică și sexuală.

Pandemia SIDA este în creștere în comunitățile mici, în care dialogul este deficitar. În acest caz, vorbim de categorii ce sunt marginalizate de societate, precum dependenții de droguri sau comunitatea gay. „Eforturile de a dezvolta prevenția răspândirii virusului HIV și tratarea sa mai ales când vine vorba de prestatorii de servicii sexuale nu mai pot fi văzute ca o realizare periferică a științei, ci mai degrabă ca o abordare a situației de la sursă”, a declarat prof. Chris Beyrer, directorul John Hopkins Centre for Public Health and Human Rights din SUA.

Împreună, cercetătorii care au realizat seria de studii  pe problema răspândirii virusului HIV cer guvernelor să decriminalizeze prostituția. „Nu avem altă alternativă dacă vrem să reducem riscul la care suntem expuși”, a spus Richartd Horton, editorul publicației Lancet.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *