Home / Politica si... / Alegeri / Cele mai importante 10 lucruri ale începutului de săptămână în geopolitică

Cele mai importante 10 lucruri ale începutului de săptămână în geopolitică

Dacă pentru statele aparținând spațiului creștin-ortodox din punct de vedere al confesiunii religioase, săptămâna începe practic cu o zi mai târziu ca urmare a celebrării sărbătorilor pascale, pe mapamond evenimentele au continuat să curgă neținând cont de zilele săptămânii sau de evenimentele religioase care provoacă un moment de pauză în rândul societății.

Potrivit BusinessInsider, 10 evenimente au marcat cursul geopoliticii în ultimele zile și au provocat cele mai importante titluri din presa internațională. De departe, anunțul candidaturii la președinția SUA al fostei Secretare de Stat Hillary Clinton a ținut capul de afiș al publicațiilor la nivel global, dar și situația economică a Greciei sau protestele tot mai virulente împotriva președintei Braziliei, Dilma Rousseff au fost printre cele mai discutate subiecte ale acestui început de săptămână.

Cele 10 evenimente ale începutului de săptămână sunt:

hillary_clinton
Anunțul candidaturii la președinția Statelor Unite ale Americii făcut de Hillary Clinton a fost cel mai așteptat moment al carierei de la înceheirea mandatului de Secretar de Stat al SUA în primul mandat al președintelui Barack Obama.

1. Anunțul oficial al lui Hillary Clinton, fost Secretar de Stat al SUA, privind candidatura la alegerile prezidențiale din 2016.

2. O nouă filmare arată cum un ajutor de șerif împușcă mortal un bărbat de culoare neînarmat din Tulsa, Oklahoma.

3. Brazilienii au protestat în peste 100 de orașe din țară împotriva președintei Dilma Rousseff și a corupției guvernamentale, ca urmare a scandalului Petrobras.

4. Exporturile Chinei au scăzut neașteptat cu 14,6% la nivel anual, în martie, arătând un nou semn de slăbiciune pentru cea de-a doua economie mondială.

5. Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis a respins zvonurile publicației Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung potrivit cărora oficialii germani s-ar fi arătat surprinși de lipsa unui plan pentru reforma economică la întrunirea de săptămâna trecută a adjuncților miniștrilor de finanțe ale celor două state.

6. Statele Unite ale Americii și UE au cerut un armistițiu între facțiunile rivale din Libia după ce ambasadele Marcoului și Coreei de Sud au fost atacate de militanții Statului Islamic.

7. Jiang Jiemin, fostul șef al organismului de reglementare a pieței de capital din China, a fost trimis în judecată pentru acuzații de dare de mită, abuz de putere și alte practici corupte.

8. O filmare în care se pretinde că ar apărea militanți ai Statului Islamic arată distrugerea pe care mai mulți indivizi o provoacă ruinelor orașului antic assirian Nimrud, aflat în Irak, cu buldozere, barosuri și explozivi.

9. China a impus limitarea vizitelor în Hong Kong de către rezidenții din Shenzen, ca urmare a plângerilor tot mai numeroase privind numărul crescut de vizitatori din restul țării.

10. O aeronavă aparținând Germanwings, care făcea legătura dintre Koln și Milano a fost nevoită să își anuleze decolarea după ce forțele de ordine au primit o alertă cu bombă.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *