Home / GeopoliticALL / America Latina / Ucigasii unui barbat gay mutilat cu zvastici, gasiti vinovati de justitia din Chile

Ucigasii unui barbat gay mutilat cu zvastici, gasiti vinovati de justitia din Chile

00989Patru barbati din Chile au fost condamnati pentru omor de gradul intai pentru ca au batut pana la moarte un barbat homosexual si pentru ca i-au cioplit svastici pe corp. Moartea lui Daniel Zamudio a declansat o dezbatere nationala cu privire la crimele motivate de ura care au determinat Congresul sa adopte o lege antidiscriminare.

Dupa ce judecatorul a citit sentinta, mama lui Zamudio a inceput sa planga. Ucigasii fiului ei stateau nemiscati si priveau in gol podeaua. Judecatorul Juan Carlos Urrutia a declarat ca Patricio Ahumada Garay, Alejandro Angulo Tapia, Raul Lopez Fuentes si Fabian Mora Mora sunt vinovati de o crima de o „cruzime extrema” si „lipsa totala de respect pentru viata umana”.

Judecatorul a spus ca atacatorii l-au ars pe Zamudio cu tigari, l-au batut cu sticle si i-au rupt piciorul drept cu o piatra grea inainte sa-l abandoneze intr-un parc din Santiago, pe 3 martie 2012. Sentinta va fi citita pe 28 octombrie. Procurorii cer pedepse cu inchisoarea de la opt ani la inchisoare pe viata.

„Suntem multumiti de aceasta decizie. Exista un <<inainte>> si un <<dupa>> cazul Zamudio”, a declarat Rolando Jiménez, presedintele Miscarii pentru Liberarea si Integrarea persoanelor gay.„Am asistat la o schimbare culturala, care a dus in final la o lege antidiscriminare”.

Legea a fost blocata in Congres timp de sapte ani, dar presedintele Sebastián Pinera a urgentat-o dupa uciderea lui Zamudio. Legea, adoptata anul trecut, permite oamenilor sa porneasca procese antidiscriminare si adauga sentinte pentru faptele violente facute din ura.

Daniel Zamudio, vanzator la un magazin de imbracaminte, a fost al doilea din cei patru frati ai familiei. El spera sa studieze teatrul.„Nimic nu poate schimba durerea imensa suferita de parintii lui Daniel”, a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Cecilia Pérez.„Dar nu e nici o indoiala ca astazi a ajuns putina liniste in inimile lor. Este linistea care vine o data cu justitia”.

Despre Mădălina Mihaela Hârjoi

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *