Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 8 mai

Azi, dar candva – 8 mai

8 mai 1903 – A decedat Eugene Henri Paul Gauguin, pictor francez, reprezentant de seama al curentului postimpresionist. Foarte activ, a produs numeroase tablouri, gravuri in lemn, obiecte decorative si sculpturi. Stilul sau a evoluat continuu de-a lungul carierei: a trecut printr-o etapa numita cloisonism – caracterizata prin forme intens colorate, plate cu contururi groase – si mai tarziu printr-o faza sintetista, in care formele si culorile fuzioneaza. Subiectele sale timpurii tineau de sfera religioasa, dar odata cu mutarea in Tahiti (1891), accentul a fost pus pe scene din viata de pe insula a bastinasilor. La un moment dat a colaborat cu Vincent van Gogh, prietenia lor fiind celebra datorita unei scene: in Ajunul Craciunului din 1888, epuizat fizic si psihic, van Gogh a cedat nervos si dupa o cearta cu Gaugain si-a taiat o jumatate din lobul urechii stangi. Intre mizerie si epuizare, calatorii si disperare, Paul Gauguin a ajuns sa creeze opere extraordinare, in care a redat cu mare intensitate viziunea sa senzuala asupra vietii. Printre cele mai importante picturi ale sale se numara: “Viziune dupa predica” (1888), “Christ galben” (1889), “Fata din Tahiti” (1892), “Cand te vei marita?” (1892), “De unde venim? Ce suntem? Incotro ne indreptam?” (1897), “Calul alb” (1898), “Doua femei tahitiene” (1899).

8 mai 1972 – A fost inaugurat Muzeul National de Istorie a Romaniei.

8 mai 1950 – S-a nascut Gheorghe Craciun, romancier si teoretician literar roman de frunte. Romane publicate: “Acte originale. Copii legalizate” (1982), “Compunere cu paralele inegale” (1988), “Frumoasa fara corp” (1993), “Pupa russa” (2004).

8 mai 1914 – Este fondata “Paramount Pictures Corporation”, faimoasa companie americana ce se ocupa cu producerea si distribuirea de filme.

8 mai 1886 – A fost lansata pe piata “Coca-Cola”, cea mai cunoscuta bautura racoritoare, inventata de farmacistul american John Stith Pemberton.

8 mai 1880 – A decedat Gustave Flaubert, scriitor francez, unul dintre cei mai importanti romancieri din istoria literara, considerat cel mai de seama reprezentant al realismului francez. Capodopera sa, “Doamna Bovary” (“Madame Bovary”, 1857), o fresca realista a plictisului burghez provincial si a adulterului, a avut ca efect intentarea unui proces de imoralitate autorului, care a fost insa achitat. Opera sa include romane precum “Salammbo” (1862), a carui actiune se desfasoara in Cartagina antica, “Educatia sentimentala” (“L’Education sentimentale”, 1869), un bildungsroman clasic ce are ca tema alienarea individului intr-o perioada de schimbari sociale si politice, “Ispita Sf. Anton” (“La Tentation de Saint Antoine”, 1874), remarcabil prin modul de prezentare a framantarilor interioare, “Bouvard si Pecuchet” (“Bouvard et Pecuchet”), roman neterminat, aparut postum, o satira la adresa stupiditatii umane. De asemenea, corespondenta lui Flaubert include adevarate capodopere ale genului epistolar.

8 mai 1828 – S-a nascut elvetianul Jean Henri Dunant, fondator al Crucii Rosii (1862), primul Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1901 impreuna cu Frederic Passy.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *