Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 28 martie

Azi, dar candva – 28 martie

 28 mar 1994 – A decedat Eugen Ionescu (Eugene Ionesco, conform ortografiei franceze), stralucit scriitor roman stabilit in Franta. A trait in Paris de la 4 la 14 ani, apoi s-a intors in Romania pentru a urma cursurile liceale si pe cele ale Facultatii de Litere din Bucuresti. A colaborat cu articole si eseuri la revistele “Viata literara”, “Fapta”, “Facla” sau “Zodiac” si i-a cunoscut pe Emil Cioran si Mircea Eliade, cu care a pastrat legaturi de prietenie toata viata. Al Doilea Razboi Mondial si valurile succesive de dictatura din tara l-au determinat sa ramana in Franta, la Paris, unde s-a stabilit si a cunoscut notorietatea ca unul dintre intemeietorii teatrului absurdului. Opera sa dramatica este reprezentata de piese precum “Cantareata cheala” (1950), “Lectia” (1951), “Scaunele” (1952), “Rinocerii” (1959), “Regele moare” (1962), “Pietonul vazduhului” (1963), “Setea si foamea” (1966), “Delir in doi” (1967), “Jocul de-a macelul” (1970), “Ce formidabila harababura” (1973), “Omul cu valise” (1975), “Calatorie in lumea mortilor” (1980). Cu ocazia centenarului nasterii scriitorului, in 2009, opera sa a fost celebrata in mod oficial in intreaga lume. I-au fost consacrate numeroase manifestari culturale, atat in tara, cat mai ales in strainatate. Cu aceasta ocazie, fiica sa, Marie-France Ionesco, posesoare a drepturilor de autor, a protestat puternic impotriva prezentarii lui Eugen Ionescu drept autor roman, argumentand ca toate piesele sale au fost scrise in limba franceza.

28 mar 1982 – A decedat William Francis Giauque, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1949.

28 mar 1974 – Nicolae Ceausescu este ales presedinte al Republicii Socialiste Romania.

28 mar 1866 – Prima ambulanta intra in serviciul unui spital.

28 mar 1862 – S-a nascut Aristide Briand, om de stat francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1926.

28 mar 1797 – Nathaniel Briggs patenteaza masina de spalat.


28 mar 1941 – Celebra scriitoare britanica Virginia Woolf se sinucide, aruncandu-se in raul Ouse. Trupul ei a fost gasit pe 8 aprilie.
Pe numele ei adevarat, Adeline Virginia Stephen, a fost una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului XX. Moartea parintilor si abuzurile din partea fratilor vitregi au dat nastere unor crize nervoase, instabilitatea mentala afectandu-i serios viata. In 1912 se casatoreste cu Leonard Woolf impreuna cu care fondeaza editura Hoghart Press (1917), unde si-a tiparit romanele. Devine membra a cercului de intelectuali cunoscut ca “Grupul Bloomsbury”. Pe parcursul anului 1920, Virginia are o relatie cu scriitoarea Vita Sackvile-West, maritata la randul ei. Aceasta experienta va fi transferata si in opera sa. Cele mai bune romane ale sale sunt: “Doamna Dalloway” (“Mrs. Dalloway”, 1925), “Spre far” (“To the Lighthouse”, 1927), care folosesc in mod metaforic constiinta individuala care mediteaza la evenimente aparent nesemnificative pentru a prezenta o viata intreaga si o perioada istorica. “Orlando” (1928) este o fantezie istorica despre experienta unui singur personaj din epoca elisabetana; “Valurile” (“The Waves”, 1931), este, probabil, cea mai radicala lucrare experimentala, in care se folosesc monologul interior si imaginile recurente pentru a contura viata interioara a sase personaje. Aceste opere i-au confirmat locul printre figurile majore ale modernismului literar.


28 mar 1936 – S-a nascut Jorge Mario Pedro Vargas Llosa, celebru scriitor peruan, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 2010.
Opera sa a fost universal recunoscuta, acesta numarandu-se printre exponentii cei mai talentati ai unui boom literar latino-american, alaturi de operele marilor scriitori Julio Cortazar, Ernesto Sabato, Jorge Luis Borges, Carlos Fuentes sau Gabriel Garcia Marquez. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt: “Orasul si cainii”, “Casa verde”, “Elogiul mamei vitrege”, “Conversatie la Catedrala”, “Razboiul sfarsitului lumii”, “Sarbatoarea tapului”, “Calea spre paradis”, “Matusa Julia si condeierul”, “Caietele lui Don Rigoberto”, “Ratacirile fetei nesabuite”.

28 mar 1930 – S-a nascut Jerome Isaac Friedman, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1990 impreuna cu Henry Way Kendall si Richard Taylor.

28 mar 1892 – S-a nascut Corneille Jean Francois Heymans, medic belgian, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1938.

 

 

 

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *