Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 2 iunie

Azi, dar candva – 2 iunie

2 iun 1821 – S-a nascut Ion C. Bratianu, faimos om politic roman. A luat parte la Revolutia de la 1848, apoi fortat sa plece in exil la Paris dupa infrangerea revolutionarilor de catre Imperiul Otoman. A fost unul dintre partizanii aducerii pe tronul Romaniei a unui domnitor strain, propunandu-l pe Carol I de Hohenzollern, sub domnia caruia a fost de mai multe ori ministru (de finante, al apararii nationale si de externe) si prim-ministru (1876-1888). A fost considerat de multi conducatorul din umbra al Romaniei. A fost unul dintre fondatorii Partidului Liberal Roman (1870), al carui presedinte a fost pana in 1891. In iunie 1878 a condus delegatia romana la Congresul de la Berlin, la care a fost recunoscuta independenta Romaniei. In 1885 a devenit membru de onoare al Academiei Romane.

2 iun 1953 – Elisabeta a II-a este incoronata ca Regina a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Westminster Abbey.

2 iun 1930 – S-a nascut Charles Conrad Jr., astronaut american, comandantul misiunii spatiale Apollo 12 (ce a fost creata la patru luni dupa ce Apollo 11 isi atinsese scopul: aselenizarea), al treilea om care a atins suprafata Lunii, la 14 noiembrie 1969.

2 iun 1922 – S-a nascut Clair Cameron Patterson, geochimist american, cel care, in 1953, a facut primul calcul precis al varstei Pamantului: 4,55 miliarde de ani.

2 iun 1896 – Italianul Guglielmo Marconi patenteaza radioul. Acesta este Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1909 impreuna cu Karl Ferdinand Braun.

2 iun 1882 – S-a nascut Ion Antonescu, maresal si om politic roman, sef al guvernului in perioada 1940-1944. Reducand prerogativele regale, a instaurat un regim autoritar, fiind cel care a luat decizia intrarii Romaniei in razboi. Rasturnat de la putere si arestat la 23 august 1944, a fost judecat in 1946 si condamnat la moarte prin impuscare, ca dusman al poporului si criminal de razboi.

2 iun 1882 – A decedat Giuseppe Garibaldi, faimos revolutionar italian, considerat una dintre figurile fundamentale ale Risorgimentului italian (procesul social, politic si administrativ care a avut ca rezultat unificarea statelor din peninsula italiana intr-o singura natiune – Italia).

2 iun 1840 – S-a nascut Thomas Hardy, important poet si romancier britanic. Romanele sale “Sub copacul infrunzit” (“Under the Greenwood Tree”, 1872), “Departe de lumea dezlantuita” (“Far from the Madding Crowd”, 1874), “Intoarcerea bastinasului” (“The Return of the Native”, 1878), “Primarul din Casterbridge” (“The Mayor of Casterbridge”, 1886), “Padurenii” (“The Woodlanders”, 1887), “Tess d’Urbervilles” (“Tess of the d’Urbervilles”, 1891) si “Jude nestiutul” (“Jude the Obscure”, 1895) reprezinta expresia unui pesimism resemnat si a conceptiei ca viata sta sub semnul unei inevitabile tragedii. Permanenta lor popularitate (multe au fost ecranizate) se datoreaza in mare parte stilului variat si accesibil si imbinarii intrigilor romantice cu personaje realiste. Operele sale au intrat in conflict cu moralitatea epocii victoriene, iar dezaprobarea publica cu care au fost primite “Tess of the d’Urbervilles” si “Jude the Obscure” l-a dezgustat intr-atat, incat a renuntat sa mai scrie alte romane. In ciuda acestor critici, Hardy devenise deja o celebritate in literatura engleza la inceputul anilor 1900. A trecut la poezie, scriind “Poezii din Wessex” (“Wessex Poems”, 1898), “Poeme despre trecut si prezent” (“Poems of the Past and Present”, 1901) si “Suveranii” (“The Dynasts”, 1904-1908).

2 iun 1740 – S-a nascut Marchizul de Sade (nume real: Donatien Alphonse-Francois), romancier si filosof francez, celebru pentru operele sale cu o puternica tenta pornografica, in care accentul cade pe fantezii sexuale bizare, violenta, blasfemie si imoralitate. Dupa abandonarea unei cariere militare la sfarsitul Razboiului de Sapte Ani, s-a casatorit si a inceput o viata de depravare, plina de scandaluri teribile, in care erau implicate prostituate si tineri pe care ii rapea. A fost, in repetate randuri, inchis, o data scapand cu greu de pedeapsa cu moartea. Insusi Napoleon Bonaparte a ordonat sa fie arestat din cauza scrierilor sale; a fost incarcerat dar, ca urmare a acuzatiilor conform carora ar fi incercat sa seduca tineri prizonieri, a fost mutat intr-o fortareata. Si-a petrecut aproximativ 32 de ani din viata inchis in aziluri si temnite. In ciuda originii sale nobile, a sprijinit Revolutia Franceza, pe care o vedea ca o eliberare politica, asezand-o in paralel cu propria sa eliberare sexuala. In inchisoare si la azil si-a invins plictiseala si furia, scriind romane si piese ilustrate grafic cu scene sexuale. “Cele 120 de zile ale Sodomei” (1785) este povestea a patru libertini care rapesc victime in scopul unor nesfarsite orgii si perversiuni. In cel mai renumit roman al sau, “Justine” (1791), eroina sufera deoarece nu reuseste sa inteleaga ca nu exista un Dumnezeu moral si ca singura realitate este dorinta. Printre alte lucrari se numara “Filosofia de budoar” (1793) si “Crimele amorului” (1800).

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *