Home / Statele Lumii / Camerun

Camerun

CAMERUN

cm-lgflagDrapelul tarii: trei benzi egale verticale, colorate in verde (spre catarg), rosu si galben, cu o stea galbena in cinci colturi centrata pe banda rosie; tricolorul vertical evoca steagul Frantei; rosul simbolizeaza unitatea, galbenul soarele, fericirea si savanele din nord, iar verdele speranta si padurile din sud; steaua este cunoscuta si drept „steaua unitatii”. Nota: sunt folosite culorile pan-africane ale Etiopiei

ISTORIC: Camerunul Francez a devenit independent in 1960 sub denumirea de Republica a Camerunului. In cursul anului urmator, Camerunul Britanic, o regiunea aflata in sudul noului stat a votat unificarea cu republica pentru a forma Republica Federala a Camerunului. In 1972, o noua constitutie a inlocuit federatia cu un stat unitar, in cadrul Republicii Unite a Camerunului. Statul s-a bucurat in general de stabilitate, fapt care a permis dezvoltarea agriculturii, drumurilor si cailor ferate, precum si a industriei petroliere. In ciuda unei miscari lente spre o reforma democratica, puterea politica ramane ferm in mainile presedintelui Paul Biya.

 GEOGRAFIE

Localizare: vestul Africii, incadrat de Golful Biafra, intre Guineea Ecuatoriala si Nigeria

Coordonate geografice: 6 00 N, 12 00 E

Suprafata totala: 475.440 kilometri patrati,  din care uscat: 472.710 km patrati si 2.730 km patrati de ape

Granite: 4.591 kilometri

Tari invecinate: Republica Central Africana 797 km, Ciad 1.094 km, Republica Congo 523 km, Guineea Ecuatoriala 189 km, Gabon 298 km si Nigeria 1.690 km. Tarmuri: 402 km.

Ape maritime: ape teritoriale: 12 mile maritime

Climat: variaza in functie de relief, de la tropical pe tarmuri, pana la semiarid si cu temperaturi mari in nord.

Relief: divers, cu campii de coasta in sud-vest, un platou vast sectionat in centru, munti in vest, campii in nord

Altitudini extreme: cea mai joasa: Oceanul Atlantic – 0m; cea mai inalta: varful Fako, pe muntele Camerun – 4.095 m.

Resurse naturale: petrol, bauxita, minereu de fier, potential hidrologic

Nota: uneori, Camerunul este asimilat cu un element de baza al Africii; de-a lungul tarii se afla mai multe izvoare termale si indicatii privind o activitate vulcanica in mod curent; Muntele Camerun, cel mai inalt din Africa sub-sahariana este un vulcan activ.

POPULATIE

Populatie: 19.711.291 (estimare iulie 2011)

Rata natalitatii: 33,04/1.000 de oameni

Rata mortalitatii: 11,83/1.000 de oameni

Populatie urbana: 58%

Cele mai mari orase: Douala – 2,053 milioane locuitori; Yaounde (capitala) – 1,739 milioane locuitori

Rata mortalitatii infantile: 60,91/1.000 de nasteri viii

Speranta de viata la nastere: 54,39 ani; barbati: 53,52 ani, femei: 55,28 ani

Grupuri etnice: camerunezi munteni 31%, bantu ecuatoriali 19%, kirdi 11%, fulani 10%, bantu nordvestici 8%, nigritici estici 7%, alti africani 13%, non-africani – mai putin de 1%.

Religii: credinte indigene 40%, crestini 40%, musulmani 20%.

POLITICA

Numele tarii:

Forma conventionala lunga: Republica Camerun

Forma conventionala scurta: Camerun

Forma locala lunga: Republique du Cameroun

Forma locala scurta: Cameroun

Denumiri Anterioare: Camerunul Francez, Camerunul Britanic, Republica Federala a Camerunului, Republica Unita a Camerunului.

Forma de guvernamant: republica; regim prezidential multipartidist

Capitala: Yaounde – 1.739.000 locuitori , coordonate geografice: 3 52 N, 11 31 E

Diviziuni administrative: 10 regiuni: Adamaoua, Centru, Est, Nord-Extrem, Litoral, Nord, Nord-Est (Nord-Ouest), Est, Sud, Sud-Vest (Sud-Ouest)

Independenta: 1 septembrie 1960 (fata de administrarea ONU coordonata de Franta)

Ziua Nationala: Ziua Republicii – 20 Mai (1972)

Constitutia: aprobata prin referendum pe 20 mai 1972; adoptata pe 2 iunie 1972; revizuita in ianuarie 1996 si amendata in aprilie 2008

Sistem juridic: sistem legal mixt inspirat de dreptul comun francez si britanic si dreptul uzual

Drept de vot: 20 de ani; vot universal

Puterea executiva:

Seful statului: presedintele: Paul Biya (din 6 noiembrie 1982)

Liderul Guvernului: primul ministru Philemon Yang (din 30 iunie 2009)

Executiv: numit de presedinte dintre propunerile inaintate de primul ministru

Alegeri: presedintele este ales prin vot popular pentru un mandat de sapte ani (fara un numar-limita de mandate, ca urmare a amendarii constitutiei din 2008); ultimele alegeri sustinute pe 11 octombrie 2004 (urmatoarele sunt programate in octombrie 2011); primul ministru este investit de presedinte

Puterea legislativa: unicamerala, Adunarea Nationala sau Assemblee Nationale (180 de locuri; membrii sunt alesi prin vot popular direct pentru un mandat de cinci ani); nota – presedintele poate sa prelungeasca sau sa scurteze durata unei legislaturi. Ultimele alegeri – organizate pe 22 iulie 2007 (urmatoarele sunt programate in iulie 2012).

Puterea juridica: Curtea Suprema (judecatorii sunt numiti de presedinte); Inalta Curte de Justitie (alcatuita din noua judecatori si sase inlocuitori; alesi de Adunarea Nationala)

Codul de internet al tarii: .cm.

Dispute transnationale:

Internationale: Comisia Comuna de Granita cu Nigeria a revizuit intreaga granita si a rezolvat diferendul bilateral, incluzand o Intelegere Greentree din iunie 2006, in urma careia suveranitatea Peninsulei Bakassi a fost cedata imediat asupra Camerunului; Camerun si Nigeria au convenit asupra unei delimitari maritime in martie 2008; disputa asupra suveranitatii intre Guineea Ecuatoriala si Camerun asupra unei insule aflata la gura Raului Ntem.

Refugiati si persoane deportate in interiorul granitelor: refugiati (tara de origine): 20.000-30.000 (Ciad); 3.000 (Nigeria); 24.000 (Republica Central Africana) (2007)

Trafic de persoane: Camerun este o tara-sursa, de tranzit si destinatie pentru femeile si copiii victime ale muncilor fortate si exploatarii sexuale comerciale; cele mai multe victime sunt copii traficati in interiorul tarii: fetele sunt in special folosite pentru robie si exploatare sexuale, iar baietii si fetele sunt obligati sa presteze servicii in magazine, baruri, restaurante, vanzari ambulante, minerit, precum si pe plantatiile de ceai si cacao; copiii proveniti din statele vecine sunt rapiti pentru a lucra fortat in agricultura, pescuit, vanzare ambulanta sau in magazine; copiii nigerieni si beninezi care tranziteaza Camerun spre Gabon, Guineea Ecuatoriala, sau alte state vecine cad victime ale traficului de carne vie; Camerun mai este o tara de provenienta a femeilor folosite de retelele de prostitutie din Europa; victime ale traficului de carne vie din Camerun au fost raportate in Marea Britanie, Germania, Spania, Cipru, Norvegia si Senegal.

cm_large_locatorcm-map

Despre PoliticALL

Vezi și

Republica Dominicana

Republica Dominicana Drapelul tarii: O cruce alba pe centrul drapelului si care imparte steagul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *