Home / Politica si... / Drepturi / Boicotul UE conduce la scăderea puternică a execuţiilor în SUA

Boicotul UE conduce la scăderea puternică a execuţiilor în SUA

Death-Penalty-Peri-Lithwick-horizontalNumărul execuțiilor din Statele Unite ale Americii a scăzut la nivelul înregistrat în 1994, ca urmare a boicotului Uniunii Europene privind furnizarea medicamentelor necesare injecţiilor letale, scrie The Guardian. Centrul de Informare despre Pedeapsa Capitală din Statele Unite anunță că s-a ajuns la numai 39 de execuții anul acesta.

Motivul pentru care numărul de pedepse capitale a scăzut îl reprezintă restricțiile impuse substanțelor ce pot fi folosite pentru executarea unui condamnat. Aceste restricții au fost impuse în urma numeroaselor boicoturi organizate mai ales in Europa.

Fiind forțați să recurgă la diferite substanțe pentru a aplica pedeapsa capitală, multe state apelează la chimicale netestate, create de farmacii speciale ce se află în afara controlului statului. Acest lucru a cauzat neliniște în rândul multor activiști ce susțin că utilizarea de substanțe netestate este o metodă inumană ce cauzează durere și suferință condamnaților.

În unele state, precum Florida si Texas, care ocupă primele două locuri la numărul de deținuți executați, această practică pare să se mențină în aplicare. Florida chiar a declarat că odată cu adoptarea unei noi legi, intenționează să sporească numărul de execuții.

Din fericire, sondajele arată că tendința o reprezintă eliminarea pedepsei capitale. Chiar în luna mai, statul Maryland a renunțat la pedeapsa cu moartea, fiind al 18-lea stat în care se renunță la această practică. Opinia generală tinde, de asemenea, în favoarea abolirii pedepsei capitale și americani renumiți încep să își exprime părerea despre această practică, notează publicaţia britanică.

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *