Home / Politica si... / Drepturi / Biserica Anglicană votează pentru a permite femeilor să devină episcopi

Biserica Anglicană votează pentru a permite femeilor să devină episcopi

female bishopDupă ani de polemică și diviziune, Biserica Angliei a votat săptămâna aceasta o măsură prin care femeilor le este permis să devină episcopi, această decizie opunându-se tradiției de secole și depășind astfel o dispută ce a afectat unitatea anglicanilor, informează New York Times.

Decizia a fost adoptată în cadrul Sinodului General, organul decizional al bisericii anglicane, fiind susținută de Episcopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii și al Comuniunii Globale Anglicane. Acesta a declarat chiar înainte de supunerea reformei la vot că “opinia publică privește excluderea femeilor ca fiind una de neînțeles“, această schimbare reprezentând completarea unui proces ce a început încă de acum 20 de ani, atunci când femeile au primit dreptul de a deveni preoți.

Schimbările vor fi supuse votului Parlamentului britanic. Dacă acesta va aproba noile schimbări, un anunț oficial va fi lansat la următoarea întâlnire generală a Sinodului, în luna noiembrie.

Sinodul General a votat acordarea ordinului de preot femeilor, în 1992, iar măsura a început să fie aplicată doi ani mai târziu. În prezent, o treime din clerul anglican este reprezentat de femei, iar acestea pot deține și poziții superioare precum cea de arhidiacon.

Măsurile pentru legalizarea acestei schimbări au fost inițiate încă din 2005, dar în 2012 au fost blocate de o grupare marginală a Sinodului ce a provocat atunci o criză în interiorul bisericii, punând-ul pe Episcopul de Canterbury, Rowan Williams, într-o poziție dificilă.

Femeile dețin poziții de episcopi în Comuniunea Anglicană a bisericilor din câteva state, inclusiv SUA și Canada, dar există și biserici anglicane din țări dezvoltate în care femeile nu dețin nici măcar ordinul de preot.
Voci ale opozanților s-au manifestat și săptămâna aceasta, Episcopul  John Goddard de  Burnley declarând că: “nu poate vota în favoarea unei legislații ce nu i se supune Lui Dumnezeu. Din convingere teologică, trebuie să votez împotrivă“.

Biserica Anglicană este recunoscută prin lege ca și biserică oficială a țării și se bucură de privilegii speciale. Decizia din 2012 a Bisericii de a nu permite femeilor să devină episcopi, a amenințat relațiile dintre biserică și guvernul condus de David Cameron, care a fost în favoarea schimbării. La rândul său, vice-premierul Nick Clegg, a declarat: “Acesta este un moment marcant pentru Biserica Anglicană și un pas important în crearea unei societăți mai corecte. Permițând femeilor să devină episcopi parcurgem o etapă importantă pentru egalitatea de gen în funcțiile de conducere”.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *