Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 7 noiembrie

Azi, dar candva – 7 noiembrie

7 nov 1913 – S-a nascut Albert Camus, romancier, dramaturg și unul dintre cei mai importanti filosofi francezi, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1957 gratie “importantei sale creatii literare care, cu o lucida staruinta, arunca o lumina asupra problemelor constiintei umane din vremea noastra”. Personalitate complexa a culturii franceze, Albert Camus se afirma ca scriitor odata cu formarea unui nou curent ideologic, existentialismul, al carui fundament teoretic il ofera prin intermediul a doua eseuri filosofice: “Mitul lui Sisif”, 1942 si “Omul revoltat”, 1951. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial devine vocea generatiei sale si mentorul urmatoarei generatii, nu numai in Franta, ci si in Europa si poate chiar in lume. Scrierile sale trateaza in principal izolarea omului intr-un univers strain, alienarea individului fata de sine, problema raului si apropierea apasatoarea a mortii. Principalele sale opere sunt: “Strainul” in 1942 si “Ciuma” in 1946.

7 nov 1964 – A decedat suedezul Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie impreuna cu Arthur Harden in 1929.

7 nov 1944 – Franklin Delano Roosevelt a castigat cel de-al patrulea mandat de presedinte SUA, devenind singurul american care a reusit acest lucru de mai mult de 2 ori.

7 nov 1903 – S-a nascut Konrad Lorenz, zoolog austriac, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1973.

7 nov 1888 – S-a nascut indianul Sir Chandrasekhara Venkata Raman, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1930.

Marie Sklodowska Curie7 nov 1876 – S-a nascut Maria Skłodowska, mai cunoscuta ca Marie Curie, savanta poloneza, dublu laureata a Premiului Nobel pentru Fizica si pentru Chimie. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel si singurul savant care a primit doua premii Nobel in doua domenii stiintifice diferite. Se naste la Varsovia, aflata la acea vreme sub stapanirea Rusiei tariste. Ulterior, in 1891, pentru ca acolo femeile nu erau admise la universitate, se muta la Paris, unde studiaza la Sorbona. In 1894 il cunoaste pe fizicianul si totodata colegul ei, Pierre Curie, cu care se va casatori pe 26 iulie 1895. Vor avea doua fiice, Irène si Ève. Incepe cercetari in domeniul radioactivitatii, la care se va alatura curand si sotul sau, descoperind impreuna noi elemente radioactive: poloniul si radiul. Ea a introdus in fizica termenul de “radioactivitate”. Pentru aceste cercetari primesc amandoi Premiul Nobel pentru Fizica in 1903, impreuna cu Henri Becquerel. Dupa tragica moarte a lui Pierre Curie, accidentat mortal de o trasura in 1906, Marie Curie continua singura documentarea. Este numita la catedra lui de fizica, in locul sau, devenind prima femeie care a predat la Sorbona. In 1911 i se decerneaza Premiul Nobel pentru Chimie.

7 nov 1801 – Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta prezinta in fata lui Napoleon, prima prima baterie electrica din istorie, inventata cu un an in urma, ce permitea transformarea energiei chimice in energie electrica. Cu aceasta ocazie, Napoleon l-a numit conte si senator al regatului Lombardiei. Cea mai mare onoare a primit-o insa din partea comunitatii oamenilor de stiinta, care, in cinstea lui, au numit unitatea de masura pentru tensiunea electrica, tensiunea electromotoare si diferenta de potential – “volt”.

7 nov 1663 – A decedat Cornelis Jacobszoon Drebbel, inventatorul olandez al submarinului in 1620.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *