Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 31 iulie

Azi, dar candva – 31 iulie

31 iul 1886 – A decedat Franciscus (Franz) Liszt, pianist si compozitor maghiar, unul dintre cei mai renumiti pianisti ai tuturor timpurilor. Dupa studii de pian, incurajat de tatal sau, muzician amator inzestrat, porneste intr-un turneu prin Europa. Moartea timpurie a acestuia din urma (in 1828) si o dezastruoasa aventura amoroasa i-au insuflat dorinta de a renunta la muzica pentru viata monahala. Sub impresia intalnirii cu celebrul violonist Niccolo Paganini (1831) a inceput sa-si dezvolte la maximum propria tehnica si sa compuna primele piese, printre care “Studii transcendente” (1837) si “Studii dupa Paganini” (1839). O aventura cu contesa Marie d’Agoult a condus la nasterea fiicei sale, Cosima, care avea sa se casatoreasca cu prietenul sau, Richard Wagner, unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai romantismului muzical. Stralucirea si faima lui Liszt au atins apogeul intre 1840-1850, cand uluitoarea sa tehnica de virtuoz i-a adus succese de mare rasunet in intreaga Europa. La sfarsitul acestei perioade, si-a incetat activitatea concertistica, pentru a se dedica in totalitate compozitiei unora dintre cele mai ambitioase lucrari ale sale, ca: “O simfonie a lui Faust” (1854) si “Sonata pentru pian in si minor” (1853). In 1865 a imbracat haina de abate romano-catolic, desi n-a devenit niciodata preot. Opera sa ulterioara este remarcabila prin anticiparea multor evolutii ale muzicii secolului XX.

31 iul 1965 – S-a nascut Joanne Kathleen Rowling, celebra scriitoare britanica, creatoarea seriei “Harry Potter”. Cele sapte volume au castigat o imensa popularitate in intreaga lume, fiind vandute in sute de milioane de exemplare si traduse in zeci de limbi. Cartile au fost ecranizate, filmele avand, de asemenea, mare succes. J. K. Rowling este una dintre cele mai bogate si influente femei din lume.

31 iul 1944 – A decedat Antoine de Saint-Exupery, scriitor francez, devenit faimos datorita operei sale “Micul Print” (1943).

31 iul 1918 – S-a nascut Paul Delos Boyer, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1997 impreuna cu John Walker.

31 iul 1784 – A decedat Denis Diderot, filosof, prozator, dramaturg si critic de arta francez, personalitate de prim plan a Iluminismului.

31 iul 1774 –  Joseph Priestley descopera oxigenul.

31 iul 1556 – A decedat Ignatiu de Loyola, calugar spaniol, fondatorul Ordinului Iezuit. Papa Grigore al XV-lea l-a sanctificat in 1622.

31 iul 1498 – Cristofor Columb descopera insula Trinidad.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *