Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 29 septembrie

Azi, dar candva – 29 septembrie

29 sept 1547 – S-a nascut Miguel de Cervantes Saavedra, romancier spaniol, cea mai importanta personalitate din literatura spaniola, creatorul faimosului personaj Don Quijote. Episoadele esentiale din viata sa sunt: soldat fiind, in batalia de la Lepanto (1570) a fost impuscat de doua ori in piept, al treilea glont lovindu-i bratul stang; apoi, in 1575, corabia pe care se afla (intorcandu-se din Italia) a fost capturata de corsarii berberi, iar Miguel si fratele sau Rodrigo au fost vanduti ca sclavi in Alger, centrul comertului cu sclavi crestini din lumea musulmana. Faptul ca s-au gasit asupra sa scrisori de recomandare semnate de don Juan de Austria si de ducele de Sessa i-a facut pe rapitori sa creada ca Cervantes era o persoana foarte importanta si ca puteau obtine o recompensa buna. Acolo si-a castigat un renume in randul prizonierilor datorita curajului si calitatilor de conducator. In cele din urma, in 1580, la trei ani dupa ce Rodrigo si-a castigat libertatea, familia sa, cu ajutorul si interventia calugarilor trinitari, a strans 500 de scuzi de aur necesari pentru eliberarea sa. Acest episod aventuros din viata lui a furnizat subiecte pentru cateva dintre operele sale literare, printre care “Don Quijote”. Intors in Spania, Cervantes si-a petrecut aproape tot restul vietii intr-un mod total diferit fata de anii plini de actiune si curaj. Era mereu in criza de bani si trebuia sa se resemneze cu slujbe plictisitoare si solicitante. Actele lui de vitejie din batalia de la Lepanto nu i-au adus rasplata la care se asteptase, euforia trecuse. Abia peste 25 de ani a cunoscut succesul cu “Don Quijote”. In 1584 se casatoreste cu Catalina de Salazar y Palacios, mai tanara cu 18 ani decat el, dar divorteaza dupa doi ani, fara sa fi avut vreun copil. Romanul sau, “El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha” (1605-1615), una dintre cele mai valoroase opere ale literaturii universale, a fost tradus in peste 60 de limbi. Chiar si astazi se publica noi editii, iar dezbaterile critice asupra operei sale continua nestingherite inca din secolul XVIII. Datorita reprezentarilor pe scara larga in arta, teatru si film, personajele Don Quijote si Sancho Panza sunt, probabil, mult mai familiare din punct de vedere vizual oamenilor decat oricare alt personaj din literatura mondiala. Influenta lui Miguel de Cervantes in literatura universala se observa din raspandirea termenului “donquijotesc” si din faptul ca limba spaniola moderna a fost numita “limba lui Cervantes”.

29 sept 1571 – S-a nascut Caravaggio (nume complet: Michelangelo Merisi da Caravaggio), important pictor italian, a carui tehnica revolutionara a clarobscurului, sau a luminarii selective si dramatice a formei din umbra profunda a devenit o caracteristica de baza a picturii baroce. Dispretuind interpretarea idealista a subiectelor religioase, isi lua modelele de pe strada si le picta realist. Cele trei picturi in care l-a reprezentat pe Sfantul Matei (cca 1597-1602) au facut valva si au fost urmate de capodopere precum “Cina de la Emmaus” (1596-1598) si “Moartea Fecioarei” (1601-1603).

29 sept 1518 – S-a nascut Tintoretto (nume real: Jacopo Robusti), unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai scolii venetiene de pictura si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai manierismului italian. Acesta a lucrat aproape numai in Venetia. Contraste puternice de lumina-intuneric, vivacitatea culorii si o conceptie dinamica a spatiului caracterizeaza marile compozitii pe care le-a creat pentru biserici venetiene, pentru confrerii si la comanda statului, pentru Palatul Dogilor. Si-a dedicat artei toata energia si tot entuziasmul, lasand posteritatii o opera de o forta dramatica unica. Alaturi de Tizian si Veronese, Tintoretto este cel mai important pictor venetian al secolului XVI. Printre cele mai cunoscute picturi ale sale se numara: “Adultera in fata lui Hristos” (1547), “Sfantul Marcu salvand viata unui sclav” (1548), “Marte si Venus surprinsi de Vulcan” (1555), “Suzana si batranii” (1560-1565), “Rastignirea” (1565), “Rapirea corpului Sfantului Marcu” (1562), “Crearea Caii Lactee” (1575-1580), “Adoratia pastorilor” (1579-1581).

29 sept 1943 – S-a nascut Lech Walesa, politician polonez, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1983.

29 sept 1931- S-a nascut James Watson Cronin, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1980 impreuna cu Val Logsdon Fitch.

29 sept 1927 – A decedat Willem Einthoven, medic olandez, Laureat cu Premiul Nobel pentru Medicina in 1924 pentru inventarea electrocardiogramei.

29 sept 1920 – S-a nascut Peter Dennis Mitchell, biochimist britanic, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1978.

29 sept 1913 – A decedat Rudolf Christian Karl Diesel, inginer german, inventatorul motorului diesel.

29 sept 1902 – A decedat Emile Zola, romancier si critic francez, creatorul naturalismului in literatura. Din celebrul sau ciclu “Rougon-Macquart” fac parte romanele: “Gervaise” (1877), “Nana” (1880), “Germinal” (1885), “Bestia umana” (1890).

29 sept 1901 – S-a nascut Enrico Fermi, fizician italian, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1938.

 

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *