Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 28 august

Azi, dar candva – 28 august

28 aug 1749 – S-a nascut Johann Wolfgang von Goethe, poet german, dramaturg, romancier, savant, om de stat, director de teatru, considerat cea mai mare personalitate a literaturii germane din epoca moderna. In cultura literara a tarilor vorbitoare de limba germana si-a stabilit o pozitie atat de impunatoare incat, de la sfarsitul secolului XVIII, operele sale au fost descrise drept clasice. Din perspectiva europeana, el se profileaza ca reprezentant central si neintrecut al miscarii romantice. A dus o viata lunga si productiva in care energia si originalitatea nu s-au stins niciodata. Opera lui Goethe este uriasa si variata, dar cea mai importanta lucrare a sa este “Faust”, scrierea acesteia insotindu-l pe tot parcursul vietii adulte. Acesta a fost contemporan cu ganditori faimosi precum Kant, Herder, Schelling, Hegel si Humboldt, alaturi de care a declansat o revolutie intelectuala, care sta la baza celei mai mari parti a viziunii moderne despre religie, arta, societate si gandire.

28 aug 2006 – A decedat Melvin Schwartz, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1988 impreuna cu Leon Max Lederman si Jack Steinberger.

28 aug 1939 – S-a nascut Rodica Ojog-Brasoveanu, faimoasa scriitoare de romane politiste.

28 aug 1919 – S-a nascut Sir Godfrey Newbold Hounsfield, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1979 impreuna cu Allan McLeod Cormack.

28 aug 1878 – S-a nascut George Hoyt Whipple, medic american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1934 impreuna cu George Richards Minot si William Parry Murphy.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 21 noiembrie

21 nov 1694 – S-a nascut Voltaire (pe numele sau adevarat Francois-Marie Arouet), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *