Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 24 august

Azi, dar candva – 24 august

24 aug 1947 – S-a nascut Paulo Coelho, celebru scriitor brazilian, unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, romanul sau, “Alchimistul” (1988), fiind unul dintre cele mai importante fenomene literare ale secolului XX.

24 aug 1929 – S-a nascut Yasser Arafat (nume real: Mohamed Abdel Raouf Arafat al-Qudwa al-Husseini), presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1994 impreuna cu Yitzhak Rabin si Shimon Peres.

24 aug 1899 – S-a nascut Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo (cunoscut ca Jorge Luis Borges), romancier argentinian, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului XX. Majoritatea operelor sale abunda de alegorii metaforice, pline de fantezie, cum ar fi colectia “Fictiuni” (1944), care i-a adus recunoasterea internationala.

24 aug 1899 – S-a nascut Albert Claude, biolog belgian, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1974 impreuna cu romanul George Emil Palade si Christian de Duve.

24 aug 1868 – A decedat Costache Negruzzi, celebru prozator, poet, dramaturg, traducator si om politic roman. Deschizator de drumuri in diverse genuri si specii literare in perioada pasoptista (poemul istoric, epistola literara), fruntas al actiunii pentru promovarea teatrului in limba romana, a colaborat si la principalele reviste ale vremii. Intre 1840-1842 a fost director al Teatrului National din Iasi, impreuna cu Vasile Alecsandri si Mihail Kogalniceanu. De asemenea, a fost membru fondator al Societatii Academice Romane (1867), sfetnic al domnitorului Alexandru Ioan Cuza si sustinator al Unirii. Negruzzi este creatorul nuvelei istorice romanesti, capodopera sa fiind nuvela “Alexandru Lapusneanu” (1840).

24 aug 1865 – S-a nascut Majestatea Sa Ferdinand I, Rege al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen.

24 aug 1820 – A decedat Ioan Budai-Deleanu, scriitor, lingvist si istoric roman. Stralucit reprezentant al Scolii Ardelene, a lasat in manuscris numeroase scrieri redactate in romana, latina si germana, cu continut istoric, lingvistic, pedagogic, etnografic si juridic. A militat pentru drepturile sociale si politice ale romanilor din Transilvania si a sustinut originea latina a poporului si a limbii romane. Cea mai importanta creatie a sa este epopeea parodica “Tiganiada”, cu actiunea plasata in timpul domniei lui Vlad Tepes, care in luptele de aparare a tarii, incearca sa-i adune si sa-i inarmeze pe tigani, pentru a nu fi folositi de dusmani drept iscoade. Pe acest fundal de evenimente plasate intr-un trecut arhaic, autorul satirizeaza situatia contemporana lui, cu aluzii la atmosfera politica si religioasa, dar si meditand asupra destinului omenirii.  

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *